Iz starega novo naredim | za okolje skrbim
17 avgusta, 2020
admin

Projekt »Iz starega novo naredim – za okolje skrbim« je sestavljen iz več različnih ustvarjalnih delavnic, ki jim je skupna ena točka, in sicer ponovna uporaba – reuse in predelava – upcycling.

Ponovna uporaba je na drugem mestu lestvice zmanjševanja odpadkov in varovanja okolja, za zmanjšanjem porabe – reduce in pred reciklažo – recycling.

Namen Stare šole Sevnica je, da se čimveč odpadnih in odvečnih predmetov nadaljnje uporabi, ali v direktni prodaji v trgovini, ali preko predelave v nove izdelke, sodelujemo pa tudi s partnerjem, ki iz odpadnega tekstila izdeluje industrijske krpe. Na tak način zmanjšamo odlaganje težko recikliranih stvari na odlagališče in zmanjšujemo stroške komunalnim podjetjem.
S kreativnimi delavnicami se bo mlade udeležence na aktiven in kreativen način spodbujalo k večji skrbi za okolje. Z izobraževanji bomo dosegli še večji učinek na področju zmanjševanja odlaganja odpadkov, saj bodo mladi bolj ozaveščeni in bodo že sami prispevali k temu, da so njihovi smetnjaki bolj prazni.

Tako se bo na vsaki izmed delavnic prikazalo in izdelalo nove izdelke iz že rabljenih stvari (iz nogavic bodo nastale »plišaste« živali, iz kratke majice nakupovalna vreča za večkratno uporabo, etc). Predelovali bomo različne odvečne in odpadne materiale kot so papir, plastika, tekstil, keramika, steklo, les… Delavnice bodo tematske, na eni bomo na primer prikazali, kako se izdelujejo torbice na 101 način, na drugi bomo izdelovali različne izdelke iz jeansa, plastične embalaže. Prikazali bomo tudi način poceni predelave in olepšave starega pohištva npr. stola, omarice.

Namen projekta je:

– aktivno in kreativno preživljanje prostega časa otrok, mladostnikov ter tudi drugih občanov/občank

– spodbujanje ponovne uporabe, »iz starega naredim novo«

– večja ozaveščenost mladih o problematiki odpadkov

– zmanjšanje odlaganja odpadkov na odlagališča

– spodbujanje ročnih spretnosti

Projekt sofinancira Občina Sevnica, v okviru razpisa Sofinanciranje mladinskih programov in projektov ter programov
za mlade v Občini Sevnica v letu 2019.