O NAS

Zavod KNOF je socialno podjetje, katerega glavno poslanstvo je razvoj in proizvodnja rešitev, ki zmanjšujejo ali preprečujejo nastanek odpadkov.

V Zavodu Knof podjetja in posameznike spodbujamo k bolj trajnostnim oblikam delovanja, vedenja in poslovanja s pomočjo socialnih inovacij, ponovne uporabe in recikliranja.

Naše rešitve vključujejo podporo pri implementaciji trajnostnih strategij, od koncepta do realizacije, oblikovanje trajnostnih poslovnih modelov, snovnih zank in produktov v praksi, ne le na papirju. Konkretne rešitve snujemo, testiramo in realiziramo v podpornem okolju največjega krožnega laboratorija v Sloveniji.

Ciruclar LAB se nahaja v Krškem na 3.000 m2 v obliki testnega poligona v katerem razvijamo krožne poslovne modele, iščemo rešitve za ponovno uporabo industrijskih odpadkov, dizajniramo produkte za zmanjševanje nastanka odpadkov. V razvoj vključujemo široko mrežo partnerjev, tako javnih inštitucij, raziskovalne ustanove, večja in manjša podjetja kot posameznike s področja dizajna.

Krožni laboratorij KNOF sestavlja:

  • projektna pisarna
  • raziskovalni in razvojni oddelek: FabLab z butično linijo za reciklažo
  • tehnične delavnice: mizarska, tapicerska, šiviljska delavnica
  • infrastruktura 6 trgovin po Sloveniji in spletna trgovina collection.knof.si za testiranje novih poslovnih modelov in produktov

Na področju krožnega gospodarstva uspešno razvojno sodelujemo s številnimi podjetji, s Kostak d.d. sodelujemo na področju zmanjševanja kosovnega odpada in izločevanja vrednih sekundarnih materialov, z Beti d.d. sodelujemo pri reciklaži njihovega tehnološkega ostanka iz plastike ter razvoju novih krožnih produktov iz ostanka preje. Sodelujemo pa tudi z javni zavodi in občinami, npr. za Zavod Turizem Ljubljana smo pripravili okrasitev mestnega jedra v okviru festivala LUV FEST iz 100 % reciklirane plastike.

V prihodnjem letu načrtujemo razširitev predelave in proizvodnje recikliranih izdelkov iz tekstila, lesa in plastike v obliki prve krožne tovarne.

 

KNOF nudi tudi izdelke in storitve za končne kupce. V krožnem laboratoriju KNOF v Krškem deluje največji butik ponovne uporabe Stara šola in največji Salon pohištva iz ponovne uporabe s pestro izbiro oblačil, pohištva in drugih predmetov različnih blagovnih znamk, od dragocenih in celo unikatnih vintič kosov do ugodnih nežno rabljenih izdelkov.

Znotraj Knof pa deluje tudi podporni podjetniški program namenjen posameznikom, kreativcem in podjetnikom, ki ponuja:

  • inkubator – podporno okolje za testiranje in poslovanje na trgu še pred odprtjem podjetja
  • mentorstvo za razvoj ter zagon trajnostne poslovne ideje
  • souporaba opreme FABLABa – CNC rezkar, laserski rezalnik, gravirnik, 3D tiskalnik, stroji za reciklažo plastike
  • coworking prostor

 

Vabljeni v krožni laboratorij Knof – prostor kreativnosti in trajnosti ter druge poslovalnice Knofa.