Zero-waste življenjski slog | Občina Sevnica
August 17, 2019

Projekt ZERO-WASTE življenjski slog ali življenjski slog BREZ ODPADKOV, je nastal na podlagi trenda, ki je še posebej priljubljen med mladimi. Zero-waste način življenja prispeva k ciljem trajnostnega razvoja, ki so poslanstvo Zavoda Stara šola. Mladi se vse bolj zanimajo za okolje in so to tudi pokazali z letošnjimi okolijskimi množičnimi demonstracijami po vsem svetu.

Na lestvici zmanjševanja odpadkov je »REFUSE« – odkloni, pred REUSE in RECYCLE, vendar je še vedno premalo akcij in medijskih objav, ki bi spodbujale k premisleku o potrošniških navadah, ki jih imamo. Kot zanimivost, za obdobje Velike noči se na svetu izdela okoli 90 milijonov čokoladnih jajčk.

Pri projektu smo povezali različna znanja in organizacije, od mladih iz Sevnice, Posavja in aktivistov iz tujine, socialnih podjetij, ki izdelujejo produkte ali nudijo storitve, ki spodbujajo zero-waste.

Zero waste izdelki so izdelki brez embalaže, so iz lokalnega okolja, iz naravnih sestavin, veganski, če je le možno, jih izdelamo sami iz preprostih sestavin, ki jih kupimo »na debelo« oz. v rinfuzi. Poleg odpadne embalaže je pri zero-waste usmeritvi pomemben tudi ogljični odtis izdelkov.

5 razlogov za Zero Waste projekt:

 1. Nakupovati trajnostno pomeni nakupovati manj – čeprav so izdelki z daljšo življenjsko dobo dražji, na koncu prihranimo.
 2. Plastika je grda – ne želimo si živeti obdani s plastiko. Dolgo smo mislili, da alternative pač ni, a zdaj vidimo, da obstaja. Izdelki iz stekla, lesa, kovine so tisočkrat lepši od plastike za enkratno uporabo.
 3. Plastika ubija, dobesedno. Ne samo, da vsebuje zdravju škodljive snovi. Google brez težav postreže z fotografijami živali, ujetih v plastične obročke, razpadajočih okostij s polnimi trebuhi plastičnih pokrovčkov, otokov smeti, ki plavajo po sicer čudovitih oceanih …
 4. Plastika nas bo zasula. Dovolj se imamo radi, da ne bomo dovolili, da nam naš prostor na svetu odžirajo odpadki.
 5. Nadzor vzemimo v svoje roke. Pogosto se kot potrošniki počutimo nemočni. Čedalje bolj ugotavljamo, da to nikakor ne drži in da ni treba, da svoje nakupovalne navade in s tem svoje življenje prepuščamo trgovcem. Oni so odvisni od nas, ne mi od njih!

Namen projekta je:

 • povečati ozaveščenost mladih in podajanje spretnosti za zero-waste življenjski slog
 • spodbuditi mlade k aktivnemu sooblikovanju in spreminjanju svojih potrošniških navad ter blagovni menjavi izdelkov
 • krepiti ustvarjalnost mladih na področju izdelave izdelkov za lastne potrebe
 • zmanjšati uporabo predmetov za enkratno uporabo kot so higienski pripomočki, plastične vrečke za zelenjavo, plastenke za vodo, plastični pribor za zabave
 • spodbuditi vnašanje neživalskih produktov v prehrano mladih, predvsem tistih, ki so dokazano bolj zdravi in so preprosti za izdelavo doma
 • spodbuditi mlade k varčnemu potrošništvu (reduce) in kupovanju pretežno lokalnih ter ekoloških produktov iz trajnostnih materialov

Projekt sofinancira Občina Sevnica, v okviru razpisa Sofinanciranje mladinskih programov in projektov ter programov za mlade v Občini Sevnica v letu 2019.

 

en_USEnglish