Popravim.si | Občina Krško
November 23, 2020

 

Trajanje: 2020

Opis projekta:

Namen projekta je omogočanje in promoviranje trenda popravljanja stvari, namesto zavrženja in nakupa novih. Po zadnjih študijah, smo se preteklih 40 let najbolj in predvsem na nivoju družbe ukvarjali z recikliranjem, ki je šele na 5. mestu lestvice zmanjševanja onasnaževanja in uničevanja okolja. Pred njim sta še zavrni (refuse), zmanjšaj (reduce), popravi (repair) in ponovno uporabi (reuse).

 

Cilji projekta POPRAVIM.SI so:

  • Povečati zanimanje mladih za popravilo tekstila in pohištva
  • Omogočiti mladim iz občine Krško pridobivanje znanj in veščin za popravilo tekstila in pohištva
  • Vključiti mlade s posebnimi potrebami v postopek popravila pohištva in pridobivanje novih uporabnih znanj in veščin
  • Razviti nove metode prenove pohištva, povečati ponovno uporabo odpadnega pohištva in odpadnega lesa
  • Oblikovati nasvete za popravilo in čiščenje vintage oblačil
  • Oblikovati nasvete za popravilo pohištva ter omogočiti dostop do nekaterih »rezervnih delov« za popravilo (npr. zbiranje kljuk od starih omar)
  • Promovirati obnovo pohištva in tekstila v občini in posavski regiji
  • Opremiti delavnico pohištva s potrebnim ročnim orodjem
  • Omogočiti mladim uporabo inovativnih tehnologij in spodujati tehnična ter tudi tradicionalna obrtna znanja pri popravilu izdelkov (odprta šiviljska, tehnična delavnica)
  • Spodbuditi varovanje okolja in varovanje virov

 

Trajnostni razvoj, razvijanje rešitev in širitev veščin ter znanj za trajnostni način življenja je glavi namen skupnosti KNOF. Mnogo ljudi namreč odvrže med odpadke še popolnoma uporabne izdelke, s katerimi praktično ni nič narobe in jih je mogoče s popravilom nadalje uporabljati. Na žalost je družba, še posebej mladi, pozabila, da lahko mnogo stvari z majhnimi popravili znova uporabimo in tako privarčujemo. Na drugi strani so nekateri odpadni materiali kot je npr. les zanimiv potencial. Na deponiji Kostaka je več kot 1.000 ton odpadnega lesa, ki lahko z nekaj kreativnosti, znanja, strojev in veselja lahko postanejo dovršena jedilna miza, klopica ali polička.

 

Dodatni razlog za izvedbo projekta je to, da se je KNOF preselil v 10x večje prostore v Mercator centru v Krškem, kjer vzpostavlja Circular lab ali krožni laboratorij. V prostoru je poleg največjega butika ponovne uporabe Stara šola doslej še skladišče za rabljeno in obnovljeno pohištvo, delavnica za prenovo pohištva, šiviljska delavnica ter velik FabLab, delavnica s CNC strojem, laserskim rezalnikom in gravirnikom, 3D tiskalnikom, ter kmalu še mlinom in prešo za plastiko.

 

Projekt sofinancira Občina Krško, v okviru razpisa Sofinanciranje projektov za dosego ciljev Lokalnega programa za mladino v občini Krško v letu 2020.

 

en_USEnglish