Študijski obisk K2 YOU
April 9, 2024

Med 4. in 17. marcem je potekal prvi skupni študijski obisk, ki je del partnerskega projekta Erasmus+, financiranega s strani EU, na področju mladine. Osredotoča se na vrednost odpadkov, natančneje na odpadke v plastiki, tekstilu in hrani.

 

V Krškem smo sprejeli mladinske udeležence iz partnerskih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

 

S projektom K2-YOU se želimo odzvati na okoljske probleme z izobraževanjem in podporo ljudem pri prehodu na bolj trajnostne navade.

 

Namen projekta je dvigniti radovednost o globalni problematiki ravnanja z odpadki, ki je eden od povzročiteljev podnebnih sprememb ter pomembna družbena in kulturna tema, ki obravnava vprašanje zagotavljanja trajnostne prihodnosti.

 

S partnerskim obiskom v Sloveniji smo se osredotočili na vrednost odpadkov v plastiki. Raziskovali smo, kako lahko trajnostna podjetja, ki jih vodijo načela ekološkega dizajna in vitke inovativnosti, prispevajo k boljšemu svetu. S tem terenskim izletom smo ponudili edinstveno priložnost ogleda zares dobrih primerov in s tem udeležencem omogočili pridobitev dragocenih veščin na področju vitke trajnostne inovacije in poslovnega modela.

 

Kratek opis obiska:

  • Prvi dan je naše udeležence toplo sprejel mladinski center ZMŠ Krško, kjer smo imeli počasen začetek s predstavitvami in ice breaker igrami, ki jim je sledila zgodnja večerja v lokalni restavraciji Apolon.
  • Drugi dan smo obiskali Komunalo Novo mesto, kjer nas je sprejel g. Emilio Murtič. Pod njegovim vodstvom smo videli in izvedeli, kako ravnajo pri njih z odpadki, kar je pritegnilo mnogo zanimanja glede sortiranja in zbiranja odpadkov med udeleženci. Nato je sledila vožnja v Ljubljano, kjer smo imeli voden ogled ustvarjalnega središča Center Rog, pod vodstvom generalne direktorice gospe Renate Zamida. Po ogledu smo imeli kosilo v restavraciji Grashka deli, kjer ponujajo in sami izdelujejo izključno rastlinske izdelke iz lokalnih sestavin. Sledil je krajši sprehod skozi mestno središče in ogled trgovine KNOF collection v Ljubljani na Starem trgu.
  • Tretji dan smo obiskali sedež podjetja KNOF, kjer smo doživeli in si ogledali krožni laboratorij KNOF, ki mu je sledila delavnica pod vodstvom direktorice, go. Mojce Žganec Metelko. Vsi udeleženci so imeli priložnost izdelati svetila iz plastičnih odpadkov, ki nastanejo v procesu recikliranja plastike, in priznati moramo, da so opravili več kot odlično delo. Njihove izdelke si lahko pogledate v foto galeriji. Po kosilu smo imeli v ZMŠju Krško delavnico, ki jo je vodila ga. Polona Hrovat Mavsar na temo sistemskega razmišljanja, ki postavlja v ospredje življenjski cikel vsakodnevnih izdelkov in različne deležnike, ki so v proces vključeni. Na sami delavnici smo krepko prebudili možganske celice in prišli do zares zanimivih zaključkov
  • Četrti dan, ki je bi naš zadnji, smo se ponovno dobili na sedežu Zavoda KNOF, kjer smo imeli okroglo mizo, za katero smo podali svoja mnenja o pridobljenem znanju in izkušnjah. Sledili so tudi trajnostni nakupi v našem butiku ponovne uporabe Stara šola Krško. Študijski obisk smo zaključili s kosilom v lokalni restavracij.

Veselimo se že naslednjih dveh študijskih obiskov, ki bosta:

  • junija na Madžarskem, kjer se bomo osredotočali na vrednost odpadkov v hrani in
  • septembra na Hrvaškem, kjer pa se bomo osredotočali na vrednost odpadkov v tekstilu.

 

 

Klavdija Novak

 

FOTO UTRINKI

 

K2-YOU study visit 1

logo