Podajajoči intervju z Majo Makše, preoblikovalko rabljenih tekstilnih izdelkov
December 21, 2023
Maja Makše

Naš podajajoči intervju nadaljujemo v prostorih šiviljske delavnice. Maja Makše je v KNOF-u kot preoblikovalka rabljenih tekstilnih izdelkov. Njeno delo vključuje popravila in preoblikovanje rabljenih oblačil. Je prijazna, marljiva in vedno pripravljena deliti nasvete, ki bodo navdušili ljubitelje mode in spodbudili okoljsko ozaveščene potrošnike.

Od koga in kdaj si prvič slišala za KNOF?

Za KNOF sem prvič izvedela prek interneta pred leti, ko sem se zanimala za njihove trajnostne izdelke.

Kako poteka tvoj delovni dan v KNOF-u. Si se naučila kaj novega?

Moj delovni dan poteka zelo razgibano. V sodelovanju z oblikovalko Nino, popravljam in preoblikujem različna oblačila. Naučila sem se izdelati vrečke za večkratno uporabo. To je izdelek, ki spodbuja trajnostno ravnanje z okoljem.

Na kateri izdelek si najbolj ponosna, ki si ga ustvarila kot preoblikovalka rabljenih tekstilnih izdelkov?

Težko je izbrati en izdelek. Vsak izdelek, ki ga preoblikujem ima svojo vrednost. To ni serijsko šivanje, saj se posvetim posameznemu kosu rabljenega oblačila in mu dam novo priložnost za nadaljnjo uporabo. Pri vsakem izdelku vložim veliko časa in truda.

Kaj ti je všeč in kaj ti predstavlja največji izziv pri tvojem delu?

Všeč mi je, da rešujem rabljena oblačila in ostale stvari. Končale bi na smetišču jaz pa jim dam še eno priložnost, da ponovno zasijejo v novem videzu. Na to bi morali vsi pomisliti, predno odložijo stvari v smeti. Največji izziv pa je, ali mi bo uspelo lepo popraviti ali preoblikovati. Vedno se ne da rešiti oblačil. Recimo, če so ga napadli molji, so luknjice povsod, lahko pa odrežemo gumbe, zadrge in jih uporabimo drugje.

Kaj tebi pomeni trajnostni način življenja in kako sama pripomoreš k temu?

Kupujem, kar je nujno, če se da lokalno. Večino oblačil dobim od prijateljic, tete, in jih preoblikujem zase, ali kupim v Stari šoli. Novo kupim samo spodnje perilo, športna oblačila in obutev.

Kako najraje preživljaš svoj prosti čas?

Včasih sem v prostem času veliko šivala, potem pa so se začele težave z zdravjem in bolečine. Hribi in joga so moje zdravilo. Moje sopotnice v visokogorju so palice in kolenčniki.

Kakšne želje imaš zase in za vse nas v prihodnosti?

Najprej zdravje potem pa sreča in bodimo pošteni. V prihodnosti pa želim vsem nam medsebojnega razumevanja in ozaveščanje trajnostnega načina življenja.

 

 

 

Intervjuvala: Sabina Žibert

 

 

 

Študijski obisk K2 YOU

Študijski obisk K2 YOU

Med 4. in 17. marcem je potekal prvi skupni študijski obisk, ki je del partnerskega projekta...