Podajajoči intervju z Nino Goriaevo, koordinatorko butikov ponovne uporabe Stara šola in eko-stilistko
May 22, 2023
Nina Goriaeva koordinatorka butikov Stara šola

Nina Goriaeva je pri Knofu začela kot EVS prostovoljka, kasneje se je pa tudi zaposlila. Njeno delo v Knofu je na področju prodaje rabljenih oblačil v butikih Stara šola in marketinga.

Je prijazna, mirna in posebna oseba. Eko-stilistka, blogerka in navdušena spremljevalka modnih smernic, kar s prefinjenim občutkom za estetiko vpelje v našo “second hand” modo.

Kako bi se opisala? Zaupaj nam kakšno zanimivost o sebi?

Pogumna sem. Ko sem bila stara 22 let sem odšla v Ameriko preko programa namenjenega študentom ”Delaj in potuj” (Work and Travel). Pred odhodom bi si morala poiskati službo, katere si seveda nisem in tako sem odšla v Ameriko samo s 500$ v žepu. Ne vem, kako mi je mami to pustila, ampak res me ni bilo strah. V prvem tednu sem si poiskala službo, v kateri sem zaslužila dovolj, da sem pokrila stroške za ves program, ter tudi moje življenjske stroške.

Pravična sem. Kot odvetnica sem delala 7 let v Rusiji. Bila sem uspešna, vendar sem svoje delo sovražila. Razočarana sem bila nad celotnim ruskim pravosodnim sistemom in preprosto nisem mogla več delati v njem.

Kje in kdaj si slišala za Knof?

Po 7 letih kot odvetnica, sem se odločila, da dam odpoved in se posvetim trajnostnemu razvoju. Ker nisem imela nobenih poklicnih izkušenj, nisem vedela kje začeti. Organizirala sem nekaj eko aktivnosti, vendar vse v okviru prostovoljstva. Tako sem ugotovila, da lahko postanem prostovoljka v tujini. Iskala sem različne projekte v okviru Evropske solidarnostne enote, projekte povezane s podnebnimi spremembami in trajnostjo. Tako sem našla Knof.

Po izobrazbi si pravnica, sedaj pa se ukvarjaš z marketingom, si eko-stilistka, influencerka,… kaj te je odvrnilo od dela za katerega si se izšolala oz. kaj te je pritegnilo, da delaš vse to kar sedaj počneš?

Ljubim naš planet. Zelo je lep. Želim ga ohraniti za naslednje generacije in zato sem se začela zanimati za trajnostni razvoj in se odločila, da bom povezala svoj življenjski slog z njim.

Modna sem. Obožujem oblačila in modo na splošno. Na stičišču trajnosti in mode sem našla svojo strast. Zdaj sem eko-stilistka in privrženka rabljene in trajnostne mode.

Za ozaveščanje in promoviranje trajnosti v modi sem morala poznati vsaj osnove marketinga. Ustvarjanje vsebin in blogov, sta dve od mojih najljubših stvari in tega nisem vedela o sebi, dokler nisem prišla v Slovenijo preko projekta prostovoljstva.

Kaj je tvoje delo v Knofu in kako poteka tvoj običajni delovni dan?

Sodelujem pri različnih projektih, povezanih z modo. Moja glavna naloga pa je razvoj naših centrov ponovne uporabe – trgovin z oblačili Stara šola in Knof Collection ter trgovine s pohištvom Knof Salon. To vključuje ustvarjanje vsebin za družbena omrežja, izvajanje promocij, dogodkov, dopolnjevanje naše spletne trgovine, privabljanje novih strank. Prav tako poskušam iz starih stvari ustvariti nekaj novega; zaradi svojega poklica moram poznati in slediti trendom. Vendar poskušamo, da so naši predmeti, ki so “novi iz starih”, trendovski in hkrati brezčasni. Našim sledilcem želim pokazati, kako kombinirati oblačila in izgledati elegantno tudi v oblačilih iz druge roke.

Kakšne so tvoje želje, cilji, ki jih želiš doseči z delovanjem na področju trajnosti in trajnostne mode?

V prihodnosti bi se rada osredotočila predvsem na eko stiliranje ter pripravljala različne programe, dogodke in delavnice. Morda bi organizirala tečaje ali celo šolo, da bi se ljudje naučili, kako biti lep, eleganten in trajnosten hkrati.

Kako sama pripomoreš k bolj trajnostnemu načinu življenja izven delovnega časa?

Trudim se živeti bolj trajnostno in to tudi prikazujem na svojih družbenih omrežjih. Ljudje sledijo mojemu zgledu in včasih mi pišejo, kako so mi hvaležni in kako so zaradi mojega bloganja postali bolj ekološko usmerjeni.

Kako najraje preživljaš svoj prosti čas?

Sem ena od tistih srečnežev, ki pravijo, da je njihovo delo njihov hobi. V prostem času počnem nekaj, kar mi je všeč, a je še vedno povezano z mojim delom. Gledam in berem stilske in modne blogerje, rada brskam po različnih spletnih trgovinah – zato zelo dobro poznam trg. Ne neham se učiti – vedno pridobivam nova znanje na tečajih, spletnih seminarjih ali delavnicah. Poleg tega pa seveda počnem tudi druge stvari, kot so branje knjig, srečevanje s prijatelji, potovanja in uživanje v življenju na splošno.

 

Intervjuvala: Mojca Troha

 

 

Študijski obisk K2 YOU

Študijski obisk K2 YOU

Med 4. in 17. marcem je potekal prvi skupni študijski obisk, ki je del partnerskega projekta...