ESE prostovoljci: Nikita, Iazilia in Lusine se vam predstavijo
October 20, 2022
ESC 2022 550x366

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na področju mladine in solidarnosti. Mladim osebam ponuja priložnosti za udejstvovanje v solidarnostnih aktivnostih na različnih področjih, kot so vključevanje migrantov, okoljskih izzivih, preprečevanju naravnih nesreč, mladinskih dejavnostih in humanitarni pomoči. Mladim ponuja izkušnjo, ki zagotavlja navdih in opolnomočenje mladih, ki želijo pomagati, se učiti in razvijati.

 

V okviru projekta, so se nam za 8 mesecev v KNOF-u, pridružili 3 ESE prostovoljci iz Rusije. V nadaljevanju se vam bodo predstavili.

 

 

Nikita

Nikita

 

Zdravo, moje ime je Nikita, sem prostovoljec iz Rusije (Nikita je v Rusiji ime za moškega ?).

V naslednjih 8 mesecih bom sodeloval pri ESE projektu ” Mladi za podnebne rešitve” v KNOF-u. Po dolgi poti iz zaledja Rusije – Barnaul (to je nekje v Sibiriji), sem končal v čudoviti državi, ki se imenuje Slovenija.

 

Od kod izvira tvoje zanimanje za trajnost?

Pred kratkem sem diplomiral na Politehnični univerzi v St. Petersburgu, kjer sem študiral ekonomijo. Moje glavno znanstveno zanimanje so bile trajnostne finance. Med študijem sem sodelovala pri številnih zanimivih projektih trajnostnega razvoja, kar je bilo zelo zanimivo. Več spletnih projektov, medkulturni mladinski tabor in dodatni tečaji na to temo so močno razširili moje znanje. Vse to me je pripeljalo do praktičnega dela kot prostovoljca pri UNDP Istanbul International Center for Private Sector in Developmen, kjer sem raziskovalno podpiral avtomatizirano analizo ciljev trajnostnega razvoja.

 

Si pred prihodom na KNOF poznal krožno gospodarstvo?

Moje zanimanje za trajnostni razvoj ni usahnilo, ampak se je le razplamtelo z novo močjo. Naletel sem na novo smer zase – krožno gospodarstvo♻️. Izdelal sem poslovni projekt recikliranja gum in ga predstavil v okviru tečaja poslovnega načrtovanja in modeliranja, kjer sem ga zagovarjal z najvišjo oceno. Po tem so me začeli zanimati še drugi projekti, povezani s trajnostnim razvojem in socialnim podjetništvom. Tako sem pristal na KNOF-u.

 

Česa se želiš naučiti v naslednjih 8 mesecih?

Tu bi rad pridobil še več znanja in praktičnih veščin v krožnem gospodarstvu, spoznal zapletenosti socialnega podjetništva, globlje spoznal slovensko kulturo in postal čim bolj koristen lokalni skupnosti.

Zaželite mi srečo, prosim!

 

 

Iazilia

Iazilia

 

Pozdravljeni! Moje ime je Iazilia, sem prostovoljka iz Rusije pri KNOF-u.

 

Kako si se vpletla v trajnostni razvoj?

O trajnostnem razvoju sem se začela učiti pred 4 leti, o okoljski krizi nisem vedela veliko in je takrat nisem imela za zelo resno. Toda bolj ko sem brala in se učila, bolj sem začela razmišljati o tem, kakšen majhen vpliv lahko sama naredim. Tako se je začela moja pot.

 

Kje si izvedela o vplivu, ki ga ima modna industrija na okolje?

Leta 2020 sem se vpisala v magistrski študij modnega managementa v Italiji in ugotovila, da so v Evropi ljudje bolj izobraženi in imajo močnejše navade glede trajnostnega načina življenja. Preučevala sem proizvodnjo oblačil, dobavno verigo in celotno modno industrijo, bila sem žalostna, ko sem ugotovila, koliko škode povzroča modna industrija. Modo sem vedno razumela kot umetnost, način izražanja svoje osebnosti. In kot oseba, zaskrbljena za okolje, sem se vedno spraševala, kje je ravnovesje? Tako sem se znašla na KNOF-u ?

 

Zakaj si se odločila za prostovoljstvo na KNOF-u?

To je bila dobra priložnost, da izvem, kako delujejo socialna podjetja in kakšen vpliv lahko imajo na okoljske spremembe, hkrati pa imam priložnost ponuditi lastne projekte za bolj trajnostno modo in ozaveščanje ljudi. Zelo sem navdušena, da sem del KNOF-a, saj je že majhen korak, ki ga naredimo, zelo pomemben in ima moč, da navdihne več ljudi.

 

Kaj pričakuješ od projekta ESE?

Upam, da bo čas, preživet tukaj v Sloveniji, produktiven: dobila bom nova prijateljstva in dragocene povezave, pridobila bom nove izkušnje in veščine ter preprosto uživala v svojem projektu in času, preživetem tukaj.

Morda se pa kje srečamo 🙂

 

 

 

Lusine

Lusine

 

Živjo, moje ime je Lusine Grigorian, prostovoljka iz Rusije. V Sloveniji bom 8 mesecev in sodelujem v projektu ESE.

 

Kako si se vključila v okoljska vprašanja in trajnost?

Okoljska vprašanja in trajnost so me začeli zanimati pred 3 leti med enim od mojih projektov na univerzi. Takrat sem spoznala, kako velik je ta problem.

 

Katera tema te najbolj zanima?

Na neki točki sem začela spoznavati več o prekomerni proizvodnji oblačil in prekomernem nakupovanju le-teh. Ob prebiranju člankov o ogromni okoljski škodi, ki jo povzročata tekstilna industrija in hitra moda, sem ugotovila, da bi o tem rada izvedela več. Začela sem se spraševati, kako bi lahko JAZ spremenila svoj odnos do nakupovanja oblačil?

 

Kako/kaj si spremenila v svojem življenju ali v svojem življenjskem slogu?

Najprej sem spremenila odnos do secondhand trgovin. Izkazalo se je, da prodajajo res kul stvari. Po tem sem izvedela za blagovne znamke predelanih (upcikliranih) oblačil in kakšne kul stvari ustvarjajo. Tako sem spoznala, da si resnično želim izvedeti več o trajnostnem razvoju in podjetjih, ki delujejo na tem področju.

 

Zakaj si za svojo organizacijo izbrala KNOF?

Ko sem prebrala o izvajanju projektu na KNOF-u, sem želela izvedeti več o tej organizaciji. Tako sem izvedela za pomembno delo, ki ga KNOF opravlja, zato sem se odločila prijaviti in tukaj sem 🙂

Pa začnimo!

 

 

Doroteja Žnideršič

 

 

 

 

 

 

 

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE prostovoljec Asil

ESE prostovoljec Asil

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...