Srečanje akterjev iz področja ponovne uporabe oblačil in pohištva
October 12, 2022

Knof Krško | 12.10.2022, ob 13.30

Srečanje akterjev iz področja ponovne uporabe oblačil in pohištva

Skupaj za isti cilj – smo si konkurenca ali potencialni partnerji?

 

Zavod KNOF je eden od pionirjev na področju ponovne uporabe v Sloveniji in ustanovitelj petih butikov ponovne uporabe ter salona rabljenega pohištva. Lansko leto smo v sodelovanju z društvom Fokus na Vlado Republike Slovenije naslovili pobudo za znižanje stopnje DDV na prodajo predmetov iz ponovne uporabe. Pobuda je sicer bila zavrnjena, vendar je zbudila precejšen interes javnosti, prav tako pa vzpostavila nova partnerstva med akterji, ki se ukvarjamo s tem področjem.

Letošnje leto smo se odločili nadgraditi sodelovanje v obliki srečanja vseh deležnikov, ki se v Sloveniji aktivno ukvarjate s ponovno uporabo oblačil in pohištva z namenom oblikovanja skupnih potreb in izzivov, ki jih zaznavamo družbeno odgovorna podjetja in jih lahko nagovorimo tudi v sodelovanju z drugimi deležniki kot so občine, komunalna in druga podjetja.

Sestanek poteka v obliki fokusne skupine v okviru projekta BODI SOC – Krepitev podpornega okolja za socialna podjetja na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija, ki je namenjen medsebojnemu mreženju družbeno odgovornih podjetij, njihovemu povezovanju z lokalnimi in regionalnimi okolji ter oblikovanju sistemskih rešitev. Projekt sofinancirata Republika Slovenija, MGRT in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kje? KNOF Krško, Krožni laboratorij, Cesta krških žrtev 132a, 2870 Krško

Kdaj? V sredo, 12.10.2022, ob 13.30.

 

Program srečanja:

 1. Predstavitev sodelujočih ter njihovih izkušenj ter izzivov na področju ponovne uporabe oblačil in pohištva
 2. Primerjava poslovnih modelov, financiranja, sklepanja partnerstev pri izvajanju dejavnosti ponovne uporabe
 3. Možnosti povezovanja, skupnih kampanj, pobud, sistemskih sprememb

 

 

ZAPISNIK IN UGOTOVITVE SREČANJA:

Predstavitev udeležencev

 • Ana Malalan, Nastja Mezko, Kaja Cergonja – Anselma s.p., izdelava oblačil iz odpadnih kosov blaga
 • Živa Lopatič – Zavod za pravično trgovino 3MUHE
 • Nina Savič - Jugošik s.p. prenova rabljenih svetil
 • Marko Balažič – Pablu TV, platforma za promocijo in prodajo trajnostne mode
 • Sabina Šegula Emeršič – Zavod Vitica so.p.
 • Marinka Vovk – CPU d.o.o. so.p.
 • Nina Goriaeva – Stara šola Krško
 • Mojca Žganec Metelko – Zavod KNOF so.p.
 • Polona Hrovat Mavsar – Zadruga KNOF so.p.

Udeleženci so predstavili svoje izkušnje na področju ponovne uporabe oblačil in svetil. Udeleženci so prihajali iz različnih področij, prisotna je bila tudi platforma Pablu, ki s sodobnimi digitalnimi pristopi promovira trajnostno modo.

 

Zaznani izzivi in težave:
 • Kako problematiko hitre mode razširiti izven »mehurčka« teh, ki se le-te že dobro zavedamo? Manjka ozaveščenost »splošne javnosti«
 • Problem cenenih oblačil, ki vse bolj naraščajo v količini donacij, ki jih prejemamo reuse centri in niso primerna za neposredno ponovno uporabo
 • Pomen dizajna in »vajba« trgovin z rabljenimi oblačili – kupci kupujejo oblačila, ker so jim kul, ker so jim lepa, drugačna, trajnost je le kot »pika na i«
 • Velik pomen bolj restriktivnih zakonskih uredb in pravil na področju uvoza tekstila iz tujine, spletnih prodajaln oblačil (npr. vse države niso dovolile platform kot so »about you« in podobne) – npr. ekološka hrana v šolah, ki je »prisilila« šole, da nudijo bolj zdravo in lokalno pridelano hrano dosega velike učinke in hkrati popularizira pomen ekološke hrane, tako da danes šole prostovoljno naročajo več bolj kvalitetne hrane
 • Postaviti je potrebno višje standarde na področju oblačil – tako na nivoju družbe, zakonov in gospodarskih standardov
 • Izziv globalnih second-hand verig – kakšen je še njihov družbeni in okoljski učinek, transparentnost?

 

Ugotovitve in pobude:

Potrebno je pripraviti bolj restriktivne ukrepe na področju tekstila, ki jih je potrebno aplicirati na različnih nivojih ter sektorjih.

 

V ta namen smo udeleženci pripravili seznam predlogov zahtev:
 1. Ukinitev oz. zmanjšanje DDV-ja na rabljena oblačila
 2. Uvedba pravila, da mora vsaka prodajalna »novih oblačil« sama ali v sodelovanju s partnerji organizirati sistem zbiranja svojih rabljenih oblačil in nameniti 10% prodajnega prostora prodaji oblačil iz ponovne uporabe ali finančno podpreti trgovine, ki prodajajo njihova rabljena oblačila (v skladu s pravili razširjene odgovornosti proizvajalcev). Uvedba kotičkov ponovne uporabe oblačil in drugih predmetov tudi v »klasičnih«, živilskih prodajalnah.
 3. Slovenski politiki, televizijski voditelji naj bodo zgled in naj kupujejo oblačila, nakit, obutev, modne dodatke slovenskih oblikovalcev saj so javnomnenjski voditelji in pomembno vplivajo na ugled, prepoznavnost in podporo slovenski tekstilni / modni industriji med splošno javnostjo
 4. Vsak kraj kjer se nahajajo nakupovalni centri z oblačili mora imeti tudi eno trgovino z rabljenimi oblačili. Delovanje trgovine z rabljenimi oblačili mora biti podprto iz strani proizvajalcev oz. prodajalcev novih oblačil (v obliki sheme razširjene odgovornosti) ali/in iz strani javnih komunalnih služb (ocenjen strošek je 1-2 centa na občana/položnico)
 5. Vsi dogodki financirani iz javnih sredstev ter vsi »zeleni« dogodki, konference in delavnice, ki se organizirajo na temo krožnega gospodarstva, trajnosti in ekologije naj bodo res »zeleni« – naj na njih ne bo plastenk in lončkov za enkratno uporabo, cenenih »darilnih vrečk« iz Kitajske itd.

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...