V zakulisju Salona ponovne uporabe
January 28, 2022
Salon
Za nami je prvih 12 mesecev izvajanja projekta Salon rabljenega pohištva, ki smo ga skupaj s partnerjem Kostak, d. d. začeli izvajati v začetku leta 2021.

Salon pohištva iz ponovne uporabe se skupaj s šiviljsko, mizarsko in FabLab delavnico nahaja na 3000 m2 krožnega laboratorija Knof.

S projektom si prizadevamo, da bi zmanjšali količine kosovnega odpada in podaljšali življenjsko dobo predmetov, ohranili kulturno dediščino in podali alternativo instant potrošništvu.

Z zbiranjem pohištva in dekorativnih predmetov smo pričeli v začetku leta 2021, v mesecu marcu smo projekt predstavili preko spletne trgovine collection.knof.si, 2.6.2021 pa je Salon zaživel z uradno otvoritvijo in sprejel prve obiskovalce in kupce.

V 12 mesecih smo zbrali 1117 kosov, kar znaša 293,33 m3 in skupne teže 12,540,99 kg.

Glede na kalkulator emisij, smo prihranili kar 24,869,53 kg CO.

CO₂ predstavlja največji delež emisij toplogrednih plinov, ki v največji meri prispevajo k podnebnim spremembam. Narava je sposobna nevtralizirati 2 toni posameznikovega ogljičnega odtisa letno. Vendar po podatkih vsak Slovenec v okolje izpusti okoli 8 ton CO₂. Povprečen CO₂ odtis v državah EU znaša 11 ton, v ZDA pa celo 20 ton na osebo na leto. Zato je zelo pomembno, da začnemo z zmanjševanjem ogljičnega odtisa moderne družbe.

 

Drevesa so ključnega pomena pri absorciji CO₂, kajti drevo med rastjo veže CO₂ v les.

Tone odpadnega pohištva vsako leto končajo na odlagališču, čeprav je veliko teh predmetov še vedno uporabnih, bodisi kot deli ali kot celota. Zaradi omejenih zmogljivosti odlagališč je to neverjetna izguba prostora! Poleg tega, odvrženo pohištvo za odstranitev zahteva več energije in virov, saj se novo pohištvo proizvaja in prevaža, da ga nadomesti – pri tem pa nastajajo s tem povezani toplogredni plini. Namesto da bi na odlagališče poslali neželeno pohištvo, ga lahko ponovno uporabimo in recikliramo. (Predelava pohištva in ohranjanje narave – KNOF)

S povečanjem mizarske delavnice, smo pridobili tudi možnost obnove pohištva. Kajti kvalitetno, masivno pohištvo ima dolgo življenjsko dobo in z malo popravila in obnove, vam lahko služi še desetletja.

Potrditev, da delamo prav, smo v partnerstvu s Kostak, d. d., dobili tudi kot prejemniki zmagovalne nagrade na tekmovanju za Družbeno odgovorno sinergijo, najboljši projekt sodelovanja na področju družbene odgovornosti.

Doroteja Žnideršič

 

 

en_USEnglish