Podajajoči intervju s Špelo Osojnik, vodjo Salona
October 5, 2021

Špelo, kljub temu, da je vodja našega Salona velikokrat najdemo v delovni halji, prašno, s čopičem v roki v naši delavnici. Polna idej in elana, pohištvu daje novo življenje. Uživa v svojem delu in dobro voljo širi tudi na sodelavce. Pravi, da je z dobro voljo in razumevanjem drug drugega mogoče rešiti vsak problem.

 

Kako si prišla na KNOF in kakšen je bil tvoj prvi vtis?

Na KNOF sem prišla preko programa usposabljanja na delovnem mestu. Podjetje poznam že vrsto let, večkrat sem donirala in nakupovala oblačila v Stari šoli v Brežicah in tudi v Krškem. Stare šole so me zelo pritegnile in želela sem si delati v njih. Opogumila sem se in po priporočilu svoje prijateljice poslala svoj življenjepis. Na razgovoru pa smo ugotovili, da imamo veliko skupnih interesov. Poleg tega, da sem grafični dizajner, sem tudi ilustrator, fotograf, stilist. Včasih sem se ukvarjala tudi s prodajo vintage oblačil. Rada ustvarjam, sama sem si obnovila in opremila svojo prikolico. Tako sem dobila zanimanje in ljubezen za nadgradnjo in obnovo pohištva.

 

Kakšno je tvoje delo v KNOF-u in pri čem najbolj uživaš?

Opravljam delovno mesto vodje Salona. Razen kreativnega imamo tudi veliko administrativnega dela. Zelo me veseli delo s strankami, vesela sem vseh pohval in njihovega navdušenja nad našim delom. Izvem veliko veselih in žalostnih zgodb strank, ki jim je žal, da so določeno pohištvo že zavrgli, saj niso vedeli, da jim lahko pomagamo. Najljubši del mojega dela pa je vsekakor kreativa, oblikovanje pohištva, določanje barv, trendov. Tudi sama rada poprimem za fizično delo, da kaj pobrusim, pobarvam. Vedno se trudim, da zadovoljimo obe sferi naših kupcev – tiste, ki želijo dizajneske stvari, ki spadajo v višji cenovni razred in prav tako tiste, ki po ugodnih cenah kupujejo obnovljeno donirano pohištvo. Tako skupaj skrbimo, da se krog krožnega gospodarstva ne prekine. Najlepši del službe pa je vsekakor moj kolektiv. Na njih se lahko vedno zanesem, da skupaj poiščemo rešitve za probleme, ki se pojavijo.

V čem uživaš v vsakdanjem življenju?

Predno sem se zaposlila, sem pisala knjigo za otroke. Rada ilustriram in pišem. Trenutno sodelujem v društvu KUD Liber – to je literarno društvo. Sodelujem na različnih natečajih, pišem tudi poezijo, kjer lahko v manj besedah povem bistvo. Sem članica likovnega društva OKO iz Krškega in Brežic. Veliko se ukvarjam tudi z grafiko- linorez, lesorez, jedkanice. Tudi v prostem času iščem pohištvo, raziskujem trg, učim se o dizajnerjih. Zaradi svojega dela moram biti vedno na tekočem o trendih pohištva. Trenutno so zelo popularni dizajnerski kosi.

 

Špela, kakšen bi bil tvoj utopični, sanjski svet?

Zame je zelo pomembno, da imajo ljudje pravico izbire. Razumem tudi ljudi, ki kupujejo novo, da jim daje to občutek nečesa novega, občutek sreče in jim dvigne raven zadovoljstva. Želim pa si večje odgovornosti podjetij, ki bi lahko ponudile tudi malo dražje stvari z kvalitetnejšimi materiali. Mislim, da bi s tem vplivali tudi na mentaliteto kupcev. Mi pa predstavljamo nek vmesnik, da kvalitetnim stvarem, ki se jih je nekdo naveličal podaljšamo življenjsko dobo. Meni je delo v življenju zelo pomembno. Idealno bi bilo, da vsak posameznik opravlja svoje delo z veseljem. Tako bi zagotovili tudi velik napredek v družbi in medsebojnem razumevanju nasploh. Verjamem v ustvarjanje samega sebe. Vsak svoj talent je potrebno izkoristiti in udejaniti. Prav zaradi tega vsak dan rada hodim v službo, tudi takrat, ko je stresno.

 

Bi še kaj dodala za konec?

Želim si, da bi ljudje čim hitreje spoznali naše – KNOF-ovo poslanstvo. Za konec pa še dober rek, ki bi se ga bilo potrebno držati: izberi nekaj rabljenega, ko potrebuješ nekaj novega.

 

Intervjujala: Polona Hrovat Mavsar