20 krožnih start up-ov, ki izdelujejo izdelke iz odpadkov
August 17, 2021

Krožno gospodarstvo predstavlja svetovni izziv. Gre za novo paradigmo, odgovor na spremembe, ki zaznamujejo 21. stoletje. Spremembe nam dokazujejo, da ravnanje z viri, ki je bilo še nedolgo tega sprejemljivo, človeku in drugim živim bitjem na Zemlji ne omogoča več kakovostnega preživetja.

Krožno gospodarstvo je proces zmanjševanja vpliva izkoriščanja naravnih virov, ki se usmerja v ponovno uporabo, recikliranje in popravilo izdelkov. Uporaba odpadnih materialov namesto surovega materiala za proizvodnjo novih izdelkov je temelj krožne ekonomije. Ta pristop naredi preobrat iz modela, ki je onesnaževal planet, v okolju prijazen model.

Ekološki dizajn snovanja izdelkov se začne pri načrtovanju, oblikovanju in izbiri materialov. Recikliranje je nujen predpogoj za oblikovanje procesa krožnega gospodarstva, hkrati pa tudi ponovna uporaba izdelkov.

 

Že kot posamezniki lahko pripomoremo k življenju brez proizvajanja nepotrebnih odpadkov. Nekaj nasvetov kako lahko tudi vi prispevate k temu:

– plastične posodice za shranjevanje hrane zamenjajte s steklenimi

– pijte vodo iz steklenic

– uporabite cekar ali vrečke iz blaga

– papirnate robčke zamenjajte za robce iz blaga

– gobico za čiščenje posode zamenjajte za staro krpo

– uporabite leseno zobno ščetko

– in še in še

V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili nekaj inovativnih start-up idej podjetij, ki so sodelovali v vsakoletni nagradni igri GREEN ALLEY AWARD.

 

Chemicle

Cilj podjetja je predelava mlečnih odpadkov, predvsem sirotke, v bio – alternativo nafti. Le ta se nato uporablja v proizvodnji plastike.

Chemicle; foto: Ralph Hutter

 

Kleiderly

Svetovno gledano 87% materialov, uporabljenih v oblačilih, konča na odlagališčih ali v sežigalnicah. Podjetje Kleiderly je prišlo do ideje, da tekstilne odpadke preoblikuje v trajnostno plastično alternativo, ki se lahko uporabi pri izdelavi pohištva, primerno pa je tudi za izdelavo obešalnikov za oblačila.

Kleiderly; foto: Duy Hoang

 

Cyclic Design

Predelana embalaža, ki nam omogoča večkratno polnjenje je idealna za vse prodajalne brez embalaže. V njih točimo šampone, balzame, mila…

Cyclic design; foto: cyclic

 

 

Carbonauten

Globalno segrevanje je mogoče omejiti na mednarodno dogovorjenimi ravni le, če odstranimo CO2 iz atmosfere. Carbonauten je našel rešitev, ki ponuja gradbeni material na osnovi oglju podobnim bioogljikom, kot alternativo tradicionalnim materialom.

Carbonauten; foto: Antoine Rault

 

Seacirc

Pregovor »To kar se meri, se upravlja« je vodilo start up-a Seacirc, ki je razvilo programsko opremo za poročanje, ki lahko količinsko oceni uporabo sredstev podjetja, izboljša preglednost in izpostavi področja za izboljšave.

Seacirc; foto: Noah Buscher

 

Greenbin

Je poljski start up, ki je razvil sistem sledenja z uporabo QR kode za sledenje embalaži. Kot spodbuda za recikliranje, uporabniki te aplikacije prejmejo nagrade, ko skenirajo smeti na določenih zbirnih mestih.

Greenbin; foto: Gary Chan

 

Excess Materials Exchange

Nizozemska platforma, kjer poteka on-line izmenjava odsluženih stvari v industriji, ki omogoča preusmeritev odpadnih tokov do podjetij, ki te surovine potrebujejo ali pa jih predelujejo.

Exess materials exchange; foto: Bas Emmen

 

Papair

Je samooskrben start up iz Nemčije, ki je namesto plastike za zaščito stekla, razvil planetu prijazno alternativo, ki je 100% iz recikliranega papirja.

Papair; foto: Papair

 

Alterlabs

Z izobraževanjem poizkušajo pospešiti prehod na krožno ekonomijo. Podjetje ponuja pomoč in svetovanje pri trajnostnih odločitvah, hkrati pa podjetjem ponuja in organizira brezplačne delavnice za motivacijo in navdih.

AlterLabs; foto: Karsten Wurth

 

Pixies

Tukaj se razvija ideja o skupini takoimenovanih nabiralcev smeti, ki bi v mestnih okoljih pobirali smeti in odpadke primerne za nadaljnjo uporabo.

Pixies; foto:Armin Djuhic

 

Lyfa

Vsakdo, ki pozna dostavo mleka na dom, ali nam bolj znano uporabo mlekomatov, mu bo koncept podjetja znan. Dostavlja živila pred vaš dom v embalaži, ki jo je mogoče ponovno uporabljati. Ob naslednji dostavi prevzame prazno embalažo.

Lyfa; foto:Marcus Spiske

Traceless

Je nemško start up podjetje, ki je v boju proti plastiki za enkratno uporabo, razvilo tehniko za preoblikovanje kmetijskih ostankov v biološko razgradljiv nadomestek za plastično in drugo embalažo.

Traceless; foto: Nazli Mozaffari

 

Marinatex

Predstavljajte si, da bi bila vsa embalaža biološko razgradljiva v šestih tednih. Podjetje je pričelo z predelavo ribjih odpadkov iz ribiške industrije za izdelavo organske alternative plastičnim vrečkam za enkratno uporabo.

MarinaTex; foto: Gregor Moser

 

Resync

Podjetje spodbuja druga podjetja, da premislijo glede ponovne uporabe odpadkov. Spletna B2B platforma povezuje podjetja z izvajalci recikliranja in ponuja primerjavo cen na spletu.

Resync; foto: Sigmund

 

TrusTrace

Menijo, da ni trajnosti brez sledljivosti. Imajo svojo misijo – zagotoviti preglednost proizvajalcem, ki resnično želijo vedeti, kaj prodajajo, in potrošnikom, ki jim je resnično mar, kaj kupujejo.

TrusTrace; foto: Waldemar Brandt

 

Betteries

Porast električnih vozil (EV) ustvarja potencialno masiven nov tok odpadkov: uporabljene baterije. To podjetje se ukvarja s spreminjanjem starih gorivnih celic električnih avtomobilov v nove enote napajalnikov za elektronske naprave.

Betteries; foto: Ralph Hutter

 

Recyda

Programska oprema podjetja Recyda pomaga izdelovalcem embalaže, lastnikom blagovnih znamk in prodajalcem pri možnosti recikliranja potrošniškega blaga. To predstavlja prvi in zelo pomemben korak pri zmanjševanju odpadkov.

Recyda; foto: Kelly Sikkema

 

Impakt Luxembourg

Izdelava univerzalnega digitalnega prstnega odtisa na izdelkih, njegov namen je zapolnitev podatkovne vrzeli pri vzpostavitvi krožnega gospodarstva. Ponavadi se sledilnost izdelka izgubi, ko le ta pride do končnega uporabnika. Podlaga digitalnega prstnega odtisa, pa nam omogoča popolno sledilnost izdelka od začetka do konca in omogoča možnost ponovne uporabe ali predelave.

Impakt Luxembourg; foto: Markus Spiske

 

Plastship

Kaj, če bi obstajal način trajnostne uporabe plastike?

To je cilj podjetja Plastship, digitalne platforme, ki omogoča in ponuja podjetjem, da vir reciklirane plastike uporabijo namesto izvirnih materialov.

Plastship; foto: Marc Newberry

 

Dimpora

Ironija večine oblačil za prosti čas je, da so narejena iz materialov, ki niso preveč prijazni okolju. Švicarska kemijsko podjetje izdeluje nepremočljive membrane narejene iz biorazgradljivih polimerov, in se lahko uporabljajo za izdelavo tovrstnih oblačil.

Dimpora; foto: Kelly Repreza

 

 

Krožni laboratorij, ki ga zavod KNOF vzpostavlja v Krškem, sledi principom krožnega gospodarstva – organizacija proizvodnje in potrošnje, ki temeljita na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, kakor dolgo je to mogoče. Krožni laboratorij nam omogoča, da pomagamo podjetjem razviti, testirati ter promovirati trajnostne produkte.

 

 

 

 

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

en_USEnglish