8 nasvetov kako trajnostno zakorakati v novo šolsko leto
July 19, 2021

Poletja resda še ni konec, a novo šolsko leto že počasi trka na vrata. Staršem skrbi že delajo nove sive lase: “Kaj še rabi, česa še nima, a bo lanska torba v redu, kaj bo oblekel?!?”

Pa otrok res potrebuje samo nove stvari? Tudi tu ne smemo pozabiti na načelo trajnosti. Trajnostni način življenje je nesebičen do naslednjih rodov, način gledanja na svet in naše mesto v njem.

Že z majhnimi koraki in odločitvami posameznika lahko naredimo veliko. Vprašajmo se: »Ali res potrebujem? Ali res hočem?«

 

In kako trajnostno v novo šolsko leto?

 

EKOVITEK

Ovitki za zvezke in knjige narejeni iz odpadnega dvoslojnega tekstila. Omogočajo trajnostno uporabo, saj so pralni na 40 stopinj. Tako bodo zvezki vedno čisti in urejeni, količina zavrženih plastičnih ovitkov pa veliko manjša.

Tekstilni ovitek za zvezke – Ekovitek; foto: KNOF

 

VOŠČENKE IZ ČEBELJEGA VOSKA

Takšne voščenke so 100 % naravne, varne ob stiku s kožo, usti. Imajo prijeten vonj. Vosek je pri nastajanju medu stranski produkt in čebelarji ga pogosto zavržejo.

 

PERESNICA, ŠOLSKA TORBA IZ REUSA

Rabljena šolska torba ali peresnica je lahko prav takšna, kot si jo želi vaš šolar. Marsikatera rabljena pa je v boljšem stanju kot bi bila nova po enem mesecu.

 

STEKLENICA ZA VODO

Razne vrste plastike so sporne in problematične predvsem zato, ker sproščajo neželene in celo nevarne snovi. Steklo v vodo ne izloča ničesar, pa še veliko bolj trajnostno je. Na tržišču so se pojavile že tako imenovane pametne steklenice za vodo, ki se povežejo z našim telefonom in imajo opomnik za pitje.

 

OBLAČILA IZ STARE ŠOLE

Stara šola je butična izvedba secondhand trgovine, kjer vam nudijo lepo ohranjena oblačila, knjige in izdelke za dom.

Otroška oblačila; foto: Stara šola

 

ZVEZKI IZ RECIKLIRANEGA PAPIRJA

Zvezke iz recikliranega papirja lahko najdemo skoraj v vsaki trgovini. Tak papir je narejen brez optičnih in klorovih belil in je popolnoma okoljsko nevtralen. Z recikliranjem 1 tone papirja lahko prihranimo 17 dreves, 7000 litrov vode, 380 litrov nafte, 3,3 kubičnih metrov prostora na odlagališčih in 4000 kilovatov energije (vir: KYAAML)

 

PISALNA MIZA, STOL, LUČKA IZ SALONA

Pri lepo obnovljeni pisalni mizi oz. pohištvu, se ne opazi, da ni novo. Tudi secondhand stol ali lučka lahko izgledata vrhunsko. Ni nujno da je novo lepše in boljše oz. kvalitetnejše. Popestrite svojemu šolarju kotiček za učenje z obnovo pisalne mize ali pa obiščite Salon rabljenega ali obnovljenega pohištva.

Pisalna miza s pisarniškim stolom; foto: Salon pohištva iz ponovne uporabe Krško

 

PRANJE OBLAČIL S PRAŠKOM NA RINFUZO

Praške na rinfuzo lahko najdete skoraj v vsaki Zero waste trgovini. Najdete jih tudi v ZERO omarah, ki so postavljene v Stari šoli v Krškem, Brežicah, Sevnici in Litiji. Prašek iz ZERO omare je nežen, učinkovit pralni gel na osnovi izvlečka pralnih oreščkov. Idealen je za pranje perila pri vseh temperaturah, en liter (steklenico lahko prinesete s seboj) pa zadostuje za 33 pranj.

 

Dragi starši. Pripravite svoje šolarje na novo šolsko leto v trajnostnem duhu ter jim s tem zagotovite lepšo prihodnost. Z odgovornimi nakupi jim bodite za vzgled.

Dandanes je trajnostni način življenja postal trend. Ljudje pa se tudi čedalje bolj zavedamo vrednot ponovne uporabe.

 

Katarina Samec

 

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

en_USEnglish