Ko je trajnostno zabavno – 12 nasvetov za trajnosten življenski slog
May 30, 2021

Na koledarju je že konec pomladi leta 2021. Živimo v nesrečnem času svetovne Covid-19 epidemije. V zadnjem letu smo imeli kupe problemov z zdravjem (tako telesnim kor duševnim), mobilnostjo (še v trgovino smo težko šli, kaj šele na potovanje) in seveda z zaporami na vsakem koraku. Ob tem pa strokovnjaki opozarjajo, da nam grozi še večja, tokrat okoljska katastrofa, ki bo še hujša in vsaj v nekaterih segmentih celo nepopravljiva. Kako naj se ob tem zabavamo, sledimo trendom in si ustvarimo čisto naš edinstven življenjski slog, ki bo čimbolj trajnosten?

 

Začnimo tokrat z besedami Pebble, največje svetovne revije, ki je posvečena trajnosti in so kar nekakšen vodič po modnem in hkrati trajnostnem življenjskem stilu:

“Biti bolj trajnosten ni lahko dosegljiv cilj, ki ga obkljukate in se premaknete na naslednjo stvar na seznamu – to je vseživljenjsko potovanje, učenje, eksperimentiranje, neuspeh, začetek znova in delitev vaše pustolovščine. Cilj je morda pomemben za vse nas, a vseeno šteje potovanje – ne glede na to, kako počasno ali hitro je.”

 

Večina nasvetov o tem, kako oblikovati trajnosten življenjski slog je, po pravici povedano, lahko zelo dolgočasnih. Kupuj manj, uporabljaj javni prevoz, manj potuj, ne ustvarjaj velikih količin odpadkov, podpiraj lokalno pridelavo…. Kaj pa užitek? Zakaj bi moral-a imeti slabo vest pri svojih razvadah? Zakaj ne smem nekaj kupiti ali nekam oditi popolnoma brez razloga? Ravno o tem smo veliko razmišljali in veliko prebrali, na koncu pa ugotovili, da se to nikakor ne izključuje! Trajnosten življenjski slog mora biti slog zadovoljnega človeka, ki so mu vsa priporočila strokovnjakov preprosto samoumevna in se v življenju popolnoma brez slabe vesti zabava.

 

12 nasvetov revije Vogue

 

Zbrali smo 12 nasvetov, ki vključujejo sodobne trende in so hkrati trajnostni, ekološki in okolju prijaznejši. Nasvete smo si izposodil kar od slovite revije Vogue, ki je prav temu vprašanju posvetil zelo aktualen članek 35 Things You Can Do To Help Save The Planet In 2021 (35 stvari s katerimi lahko rešite planet leta 2021):

 1. Zmanjšate porabo
 2. Ne kupujte t.i. hitre mode
 3. Podpirajte lokalna podjetja
 4. Kupujte izdelke organske pridelave
 5. Kupujte manj, a bolj kakovostno
 6. Izdelate sami, popravite, šivajte in delite
 7. Sprašujte se o stvareh, ki vas zanimajo
 8. Zmanjšajte količino odpadkov
 9. Jejte manj mleka in mesa
 10. Manj potujte
 11. Zmanjšajte količino emisij
 12. Nenehno poskušajte

Vogue celo zaključi z naslednjimi besedami, ki se zdijo kar “nore” za revijo, kot je Vogue.

Ne pozabite: najbolj trajnostna stvar je tista, ki jo že imate.

Brezčasnost

Še eno dobro novico imamo. Kar nekaj svetovnih vplivnežev, ki raziskujejo trende, je poudarilo, da je leto 2020 zaznamoval minimalizem, brezčasni kosi pa so bili največji hit. Z veseljem sporočamo, da je ta trend ostal tudi v letu 2021. Potrošnike vedno bolj zanima trajnost in brezčasnost, ki je postala pravi trend novega desetletja. Kar se odraža tudi pri pohištvu – trajnostno pohištvo je trend.

Nekaj idej v tem stilu je dostopnih tudi v Kolekciji KNOF, ki je odgovor na trend instant potrošništva in predstavlja drugačen način nakupovanja.

 

Izogibanje plastiki

Izogibanje plastični embalaži mora postati eden od temeljev sodobnega življenjskega stila. Praktično vsa hrana, ki jo kupimo v supermarketu je tako ali drugače pakirana v plastično embalažo. Tukaj je le ena ideja, kako se lahko temu izognemo – kupimo hrano pri lokalnem kmetu ali v lokalni trgovini “na rinfuzo” (na sreči jih je vedno več) in jo pospravimo v lične posodice:

Popravite sami ali kupujte rabljeno

Ali mogoče opazite razliko med novo obleko in popravljeno obleko? Kaj pa vaše novo pohištvo, ki pravzaprav ni novo ampak stilsko obnovljeno? Različna socialna omrežja so polna nasvetov za obnovo oblačil, pohištva, raznih dekorativnih predmetov,…V Sloveniji in na spletu obstaja že kar nekaj prodajaln, ki spodbujajo trajnostno modo in temu primeren življenjski slog. Tam lahko najdete takšne zaklade, kot je na primer tale oblekica:

Trajnosten življenjski slog je lahko zelo zabaven in hkrati poln cele kopice novih izzivov. Si predstavljate poglede prijateljev, ko jim poveste, da ste sami prišili nov gumb na Guccijevi jopici? Ali da ste popolnoma sami prebarvali staro omarico, ki jo je pred davnimi leti kupil vaš dedek? Vse to naj postane del vašega novega življenjskega sloga. V njem uživajte, se zabavajte, raziskujte nove stvari in k novim izzivom povabite še vaše prijatelje.

Mojca Šaver

 

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

en_USEnglish