Manj smeti v vsakdanjem življenju, to je zero waste
May 29, 2021

Zjutraj se zbudite in najprej skočite na stranišče, kjer se obrišete z WC papirjem, ki ste ga kupili pakiranega v plastično folijo. Nato si umijete zobe s plastično zobno ščetko in zobno pasto zapakirano v plastični tubi in papirnati škatlici. Tako vsak dan, že v prvih minutah dneva praznimo embalažo, ki jo po nekaj tednih vržemo v smeti.

Ne veste kaj bi oblekli, saj imate polno omaro oblačil, ki ste jih kupili na razprodaji, zato oblečete tisto, kot vsak dan.

V službi v času malice stopite do najbližje trgovine in si kupite sendvič pakiran v PVC folijo, jogurt v plastičnem lončku in kavo za na pot v papirnatem lončku prevlečenem s folijo. Ko vam med delom “pade sladkor” pojeste čokoladico pakirano v aluminijasti foliji prevlečeni s PVC-jem.

Ker niste imeli časa za načrtovanje kosila se ustavite v najbližji trgovini, kupite paketek mesa položenega na stiropor in ovitega s folijo. Kupite še zelenjavo v PVC vrečki ter sok in mleko v tetrapak embalaži. Zraven še PVC posode za shranjevanje živil, ki so ravno v akciji. Vse skupaj po nakupu zložite v papirnato vrečko, da ste bolj eko. Tisto za večkratno uporabo ste pač pozabili doma.

Po dobrem kosilu posodo zložite v pomivalni stroj, dodate čistilo v obliki tablete sestavljene iz treh prekatov, ki se čudežno stopi med pomivanjem.

Embalažo, ki se je nabrala pred in med kuhanjem pa nekako “zbašete” v vrečko za smeti, ki je že tako polna, da jo boste morali ponovno odnesti.

Po kosilu opazujete otroke, ki so navdušeni nad kinderjajčki, ki so jih dobili od babice. Odvijejo alu folijo, pojedo čokolado, odprejo plastičen jajček in se s plastično igračko igrajo celih 15 minut.

Po večerji ponovite vajo, sproti še operete pralni stroj perila, s posebnim pralnim sredstvom za črno perilo, ki ste mu dodali dišavne kroglice, ki se ravno tako čudežno stopijo v bobnu.

 

 

Konec tedna, ko že tretjič nosite vrečo z embalažo na ekološki otok se vprašate, kam gredo te smeti? Ali jih res reciklirajo ali gre vse skupaj na en velik kup?

Ocenjujejo, da naj bi povprečen državljan EU ustvaril več kot 4,5 T odpadkov na leto. V komunalnih podjetjih pa se soočajo z veliko logistično in prostorsko stisko, saj se (odvisno od velikosti komunale) soočajo s količinami embalaže, ki se na letnem nivoju tako merijo v več tisoč tonah.

In kam gre vsa ta embalaža, s katerimi tako brezskrbno polnimo vreče za smeti? Na deponijske kupe, v sežig, nekaj pa se je tudi reciklira.

Ali je res potrebno tako zelo spremeniti udobje našega življenja, da prispevamo k manjšim kupom smeti v naši soseščini, da bodo naši otroci živeli v čistem okolju, pili čisto vodo, ki ne bo onesnažena z mikroplastiko (saj veste kam gre ovoj kapsule za pomivalni stroj, ki se čudežno stopi?)?

 

 

Kako lahko z majhnimi spremembami v življenju prispevamo k lepši prihodnosti?

Pred nakupom se vsakič vprašajte, ali res potrebujte ta izdelek? Kupite kakovostnejši izdelek, ki bo zdržal dlje časa. Mu lahko kako podaljšate življenjsko dobo? Določene predmete le popravimo in so še vedno uporabni (peta na čevljih, razparan rob hlačnic, delček v kuhinjskem robotu, ki se je odlomil, …). Nakupujete izdelke brez embalaže ali ponovno uporabite izdelke in izboljšajte vaš ogljični odtis.

Prispevajte tudi s premišljenimi vsakdanjimi nakupi. Ne kupujete vode v plastičnih steklenicah, malico si prinesite v svojih posodicah. Ne uporabljate pribora za enkratno uporabo, v trgovino hodite s svojimi vrečkami za sadje. Ponovno uporabite embalažo, ki jo imate že doma.

Naslednji korak je kupovanje izdelkov brez embalaže. To so izdelki, ki pri pakiranju ne potrebujejo/proizvajajo/uporabljajo odvečne embalaže. Nespametno je misliti, da lahko prehranske izdelke brez embalaže kupiš samo v specializiranih trgovinah. Z malo iznajdljivosti take izdelke poiščeš v najbližjih trgovinah ali še bolje pri lokalnih pridelovalcih.

Večje težave nastanejo pri izdelkih za dom in osebno higieno, vendar imamo tudi tukaj že nekaj let kar pestro ponudbo. Čistila kupujte v večji embalaži ali še raje na rifuzo, ki je zdaj že na voljo v marsikateri lokalni trgovini. Vse več je tudi spletnih in fizičnih trgovin, ki ponujajo “zero waste” izdelke; od kozmetike, pripomočkov za osebno nego, čistil v rinfuzi, pripomočke za čiščenje doma, pralne plenice,…

Vseeno pa bodite pozorni na pasti potrošništva, če nakupujete izdelke, ki jih realno ne potrebujete ravno tako ustvarjate “smeti”. Zato naj bodo v prvi vrsti vodilo 8R:

  1. Rethink – premislite o ravnovesju porabe predmetov in skrbjo za zemljo
  2. Regift – delite
  3. Recover – obnovite
  4. Recycle – reciklirajte
  5. Refuse – zavnite, ne kupujte česar ne potrebujete
  6. Reduce – zmanjšajte porabo energije in materiala
  7. Reuse – ponovno uporabite
  8. Repair – popravite predmete namesto, da jih zavržete

 

Polona Mavsar in Doroteja Žnideršič

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

en_USEnglish