Vaš najboljši partner pri implementaciji trajnostne strategije
18 aprila, 2023
Luči iz reciklirane plastike naslovna

Cilj zavoda Knof je spodbujanje sprememb podjetij, javnih inštitucij in končnih uporabnikov v bolj trajnostne oblike delovanja, vedenja, poslovanja.

 

Knof deluje na področju socialnih inovacij, trajnostnega razvoja, ponovne uporabe in recikliranja že več kot 15 let. Ekipa strokovnjakov s področja ekodizajna, trajnostnega poslovanja in socialnih inovacij nudi podjetjem in javnim ustanovam holistični pristop s podporo pri implementaciji trajnostnih strategij, od koncepta, do realizacije. Te rešitve vključujejo oblikovanja trajnostnih poslovnih modelov, snovnih zank in produktov v praksi, ne le na papirju.

 

Konkretne rešitve snujemo, testiramo in realiziramo v podpornem okolju največjega krožnega laboratorija v Sloveniji – Krožni laboratorij Knof v Krškem. Tam se na 3000 m2 nahaja testni poligon z butikom ponovne uporabe Stara šola, Salonom pohištva iz ponovne uporabe, mizarsko in šiviljsko delavnico, FabLab-om z butično linijo za reciklažo ter projektno-administrativno pisarno.

 

Posebnost našega podjetja so izkušnje iz prakse in prilagodljiv odziv na postavljene izzive. To lahko dosegamo s širokim spektrom znanj in kompetenc naših strokovnjakov ter praktičnimi izkušnjami zaposlenih. Butične tehnologije ter delavnice omogočajo cenovno dostopno snovanje ter prototipiranje produktov v razvoju. V razvoj rešitev vključujemo široko mrežo partnerjev, tako javnih inštitucij, raziskovalne ustanove, večja in manjša podjetja kot posameznike s področja dizajna. V našem načrtu za prihodnje leto pa je vzpostavitev proizvodno-predelovalnega obrata na novi lokaciji, kjer bomo lahko izdelovali tudi večje serije izdelkov in polizdelkov iz odpadnih materialov.

 

Nekaj praktičnih primerov trajnostnih rešitev:
  • Z Beti d.d. smo uspešno vzpostavili poslovno sodelovanje pri prevzemu tehnoloških ostankov (predvsem plastika), izdelavo prototipnih izdelkov, razvoju in trženju izdelkov.

 

Beti d.d

 

  • Za Turizem Ljubljana smo izvedli okrasitev za LUV festival, ki se odvija na ulicah Ljubljane v mesecu februarju in marcu. Okrasni materiali so bili izdelani iz 100% reciklirane plastike, tehnološkega ostanka Beti d.d..

 

LUV fest

 

  • V sklopu Praznično Krško smo za Mestno občino Krško v starem mestnem jedru opremili in okrasili Božični prostor – Josipinino sobo. Prostor je bil v celoti opremljen s pohištvom iz ponovne uporabe in okrašen z okraski iz recikliranih materialov (tekstil, iverka).

 

Praznično Krško

 

  • Mowall – modularna stena izdelana iz zavrženih delov pohištva – ivernih plošč oblikovana v sodelovanju z Mitra studio.

 

MOWALL

 

 

Zavod KNOF je sicer ustanovitelj zdaj že 6 butikov ponovne uporabe: Krško, Brežice, Sevnica, Novo mesto in trgovine s konceptom Collection KNOF v Ljubljani. Aktivno sodelujemo tudi na področju oblikovanja podpornih sistemov za krožno javno naročanje.

 

Razlogi, da se manjše ustanove in podjetja ne odločajo za trajnostna naročila, je največkrat v pomanjkanju kompetenc in poznavanju tega področja, pomanjkanje informacij in znanj glede ekonomskih, okoljskih in socialnih učinkov, ter dostopa do informacij in ponudbe o trajnostnih izdelkih in storitvah.

Pri oblikovanju praktičnih trajnostnih rešitev je treba vložiti veliko več časa za komunikacijo ter snovanje idej, veliko kreativnosti in vztrajnosti pri implementaciji, saj so predvsem pri oblikovanju produktov viri sekundarnih surovin in same surovine zelo raznolike. Temu je treba prilagoditi tako oblikovanje kot tehnično izvedbo.

 

 

Polona Hrovat Mavsar

 

 

 

 

 

 

 

IŠČEMO SPONZORJE!

IŠČEMO SPONZORJE!

Spremenimo svet s stilom! V Knofu verjamemo, da lahko vsak z majhnimi spremembami v svoji...

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...