8-9 milijonov ton pohištva letno pristane na deponijah ali v sežigalnicah
14 februarja, 2023
Salon pohištva

So vaši stari stoli v jedilnici umazani od mastnih otroških rok? Pa vaša pisalna miza v službi? Je obtolčena, se ji lušči ultrapas, furnir? Ko razmišljate, da si želite novega pohištva, kam najprej pogledate? V reklamo pohištvenih trgovin, ki ste jo prejeli v poštni nabiralnik, morda na splet, kjer je velika izbira cenovno ugodnega pohištva?

 

V Evropi 8-9 milijonov ton pohištva letno pristane na deponijah ali v sežigalnicah

 

Države Evropske unije izdelajo 28% vsega pohištva, prodanega po celem svetu. Največ pohištva izdelajo v Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Poljskem. V teh državah največ pohištva tudi kupijo. Ocenjujejo, da skupno Evropejci letno potrošijo 68 milijard evrov za pohištvo, kar znaša 10,5 milijonov ton pohištva. Približno toliko pohištva pa letno tudi zavržemo. 80%-90% ga pristane na deponijah ali v sežigalnicah, le 10% pa se ga reciklira. Delež ponovne uporabe pohištva je skorajda zanemarljiv. Vseeno pa se, predvsem komercialna in socialna podjetja, ki prodajajo rabljeno pohištvo ter humanitarne organizacije, trudijo povečati ta delež.

Knof s Salonom pohištva iz ponovne uporabe spodbuja zmanjševanje porabe naravnih virov in podaljševanje življenjskega cikla pohištva. Od leta 2021, ko se je Salon odprl smo postali prepoznavni tako v lokalnem, kot na državnem nivoju. Vsak dan prejemamo klice za odvoz pohištva ter donacije neposredno v našem Salonu.

 

 

V letu 2022 smo zbrali 1.708 kosov predmetov, kar je 34 % več kot v letu 2021. To znaša skupaj 346,83 m3 in tehta 16.307,29 kg.

 

Stevilo zbranih kosov v letu 2022

 

Glede na kalkulator emisij smo v letu 2022 ustvarili prihranek 27.589,26 kg CO2 emisij[1].

Prihranek CO2

Pohvale gredo tako vsem, ki razmišljajo, da bi lahko pohištvo, ki ga ne potrebujejo več, služilo novemu namenu. To je prvi korak v pravo smer.

Navkljub uspehu pri prodaji pohištva, pa je prodanega pohištva veliko manj, kot ga prejmemo.

Poleg zbiranja še uporabnih kosov masivnega ali kvalitetnejšega pohištva, bele tehnike, hišnega tekstila in drugih predmetov se vse bolj posvečamo tudi ponovni uporabi kompozitnih plošč oz. ivernih materialov, iz katerega je narejeno nekvalitetno pohištvo, ki pa se med kosovnimi odpadki pojavlja vse pogosteje.

Zato poleg prodaje končnim kupcem na lokaciji Salona rabljenega pohištva v Krškem na Cesti krških žrtev 132a, socialnih omrežjih Facebook Salon, Instagram @knof_salon_ in spletni strani collection.knof.si razvijamo še segment pohištva za B2B trg. Verjamemo namreč, da ima obnovljeno, trajnostno pohištvo za zasebne kot tudi za javne naročnike po sistemu zelenega javnega naročanja, velik potencial za rast našega projekta in povečanje količine ponovno uporabnega pohištva.

Zato pozivamo vse, ki nas spremljate, podpornike in donatorje, da naredite naslednji korak. Ko razmišljate, da bi zamenjali tiste jedilne stole ali pisalno mizo, najprej pomislite, ali se jih da morda popraviti, obnoviti (pohištvo obnavljamo tudi v naši mizarski delavnici). Če to ni možno pa ne zavijte najprej v trgovino z novim pohištvom. Bodite kreativni in obiščite salon rabljenega pohištva. Tu dobite vsakdanje in malo manj vsakdanje izdelke, ki bodo dali vašemu domu ali pisarni stilsko noto. Pa še pohvalili se boste lahko, da ste prihranili na lesu, vodi in elektriki in zmanjšali ogljični odtis.

Avtorici: Mojca Žganec Metelko in Polona Hrovat Mavsar

Partner projekta:

 

 

 

[1] Na podlagi orodja za preračun prihranka CO2, Špansko združenje za oživitev socialnega in solidarnostnega gospodarstva http://reutilizayevitaco2.aeress.org/en/

 

 

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE prostovoljec Asil

ESE prostovoljec Asil

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...