Podajajoči intervju z Bernardo Kidžin, prodajalko v Salonu ponovne uporabe
8 junija, 2022
Prodajalka v Salonu ponovne uporabe

Naš podajajoči intervju nadaljujemo v Salonu pohištva s karakterjem, kjer je na voljo pohištvo iz ponovne uporabe. Bernarda Kidžin, nasmejana prodajalka v Salonu ponovne uporabe se je pred leti preizkusila tudi kot prodajalka Stare šole Krško. Sčasoma je spoznala, da jo delo na področju trajnosti osrečuje.

 

Se spomniš kdaj oz. kako, si prvič slišala za Knof in kako je prišlo do prvega sodelovanja?

Prvič sem slišala za Knof leta 2015, ko sem začela delati preko javnih del v Stari šoli v Krškem.

 

Pred dobrim letom si ponovno prišla na Knof kot udeleženka Učnih delavnic, sedaj si zaposlena. Ali opaziš spremembe v Knofu, kako je bilo pred leti in kako je sedaj?

V Knof sem prišla ponovno lansko leto, v času mask in testiranj, ko nam je epidemija covida precej oteževala delovanje. Obisk kupcev je bil manjši.
Drugače pa se je Knof čez leta razvijal, povečal svoje delovanje na različna področja, odpiral nove trgovine ponovne uporabe Stare šole (v Litiji, v Novem mestu …), preselil sedež v Krško, …

 

Kakšno delo opravljaš v Knofu in kako poteka tvoj dan?

Opravljam zelo zanimivo delo, dan ni nikoli enak prejšnjemu, vedno polno izzivov, dinamično, zato 8 ur velikokrat prehitro mine …
Delam v Salonu pohištva v Krškem kot prodajalka, delo je dvoizmensko. Običajno najprej pregledam elektronsko pošto, organiziram odvoze in dostavo pohištva, kar pa včasih predstavlja velik izziv zaradi bolniških odsotnosti (pomanjkanje delavcev). Ozaveščam ljudi, zakaj ponovna uporaba.

 

Kaj meniš, se je odnos strank do nakupov predmetov iz ponovne uporabe spremenil v letih, odkar si bila prvič na Knofu?

Odnos strank do nakupov predmetov iz ponovne uporabe se je spremenil. Pred leti je veljala miselnost, da to kupujejo ljudje, ki nimajo denarja. A izkazalo se je, da so naši kupci ozaveščeni ljudje, ki jim je mar za naš planet, prihajajo mladi ljudje, ki niso obremenjeni s tujimi mnenji. Kupujejo stvari, ki imajo svojo zgodovino in dušo.

 

Trajnost ne pokriva le okoljskega vidika, temveč tudi ekonomskega in socialnega. Pred vključitvijo v program Učne delavnice, si bila aktivna tudi pri programu, ki starejšim omogoča brezplačen prevoz – Sopotnik, kar je lepa praksa socialnega vidika trajnosti. Je tvoje delovanje na trajnostnih področjih nekaj kar si želiš in si izbrala ali le splet okoliščin?

Moje delovanje na trajnostnih področjih je bilo v začetku splet okoliščin, a sem ugotovila, da so to področja, kjer sem se našla, sem doma. Zelo rada namreč delam z ljudmi in za ljudi.

 

Kako najraje preživljaš prosti čas?

Zelo rada berem, zato so mi police s knjigami v našem Salonu med najljubšimi. Se sprehajam, igram s psi, uživam ob gledanju potopisnih oddaj, spoznavanju starih kultur, …

 

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Moji načrti so povezani s Knofom, vsaj upam, da se bodo tudi drugi strinjali z menoj. Moje osveščanje ljudi, zakaj kupiti stvari iz ponovne uporabe, je nikoli dokončana zgodba,
vedno bodo prišli novi …

 

Intervjujala: Sandra Pyšna

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...