December je tu, povohaj svoje čevlje
20 oktobra, 2021

In smo spet tam. December že počasi trka na vrata. Čas veselja, druženja, praznovanj in seveda obdarovanj. Otroci vestno pišejo dobrim možem za novo punčko, play station, najnovejše modne superge. Najstniki želijo nemogoče, boljša polovica želi novo torbico, moški hrepenijo po pravih – moških darilih. Potem pa so tu še sestre, bratje, cela družina in prijatelji. Kaj kupiti, kako obdariti, da ne bo posledica vsega kup nenošenih in neuporabnih stvari, plastike in da ne bo vse slej kot prej pristalo na smetišču?

 

Pred časom sem se pogovarjala s »trajnostno« naravnano mamo, kako poteka pri njih za marsikoga enostaven nakup dekliških čevljev. Kako skušati prepričati otroka, da so usnjeni čevlji narejeni pri nas boljši kot modni čevlji v trgovinah nakupovalnih centrov. Eden od zanimivih argumentov je bil celo ta »povohaj jih, kateri lepše dišijo«, ali pa »a veš, da te čevlje izdelujejo izkoriščani otroci«.

Kar velik izziv predstavlja, kako naj starši svojim otrokom vcepimo trajnostni način življenja, ne da bi pri tem izpadli staromodni, tečni in zoprni v njihovih očeh. Povsem razumljivo je namreč, da si otroci želijo stvari, s katerimi bodo ustrezali modnim trendom družbe. Razumeti je treba, da jih grda beseda vrstnikov boli bolj kot naša graja, da se zaradi tega lahko počutijo manjvredne, izločene in osamljene. Le malo je takih, ki si želijo biti drugačni, želijo izstopati. Ponavadi takšno izražanje samega sebe pride kasneje.

 

In kaj narediti?

 

Vsekakor je ena izmed možnosti pogovor. Ozaveščanje in vzgoja otrok v smislu trajnosti naj se začne že od malih nog. Nakup igrač naj bo premišljen in dobro načrtovan. Vsaka igrača ne rabi biti nova, tudi rabljene lego kocke so kvalitetne, plišasta igrača iz druge roke prav tako pričara nasmeh na otroškem obrazu. Morda jih za takšen nakup navduši še zgodba igrače: »Deček, ki je prej imel te lego kocke je iz njih znal narediti grad, kaj znaš ti, lahko narediš še obzidje?« »Medvedek je žalosten, prejšnja deklica se ni lepo igrala z njim, boš ti tista s katero bo medo srečen?«

Najstniki se iščejo, iščejo svoj stil, iščejo samega sebe. Vsekakor jim lahko predstavimo vidik in miselnost second hand trgovin – pozitivno boste presenečeni kako hitro se odpravijo predsodki v smislu vse kar je nošeno je brez veze oziroma vse kar ni novo ni o.k.

Na koncu koncev pa tudi pri odraslih ni tako zelo težko in nemogoče. Predvsem v ožjem krogu družine in prijateljev, kjer se vsi dobro poznamo se hitro najde ideja za darilo po katerega ni treba v trgovino. Prebrskajte po omarah. Jakna, ki je že nekaj let niste oblekli je morda ravno to kar išče vaša najboljša prijateljica. V kuhinji vam že dlje časa stoji nov pekač, ki bi prav prišel vaši mami. Oče bo vesel kompleta orodja, ki vam leži v garaži. Darilce še lepo zavijte in dekorirajte, morda zraven pripravite še kakšen izziv in nalogo in zadeli boste v polno.

 

Morda zanimiv namig?

 

Naj bo letošnji december drugačen. Materialna darila lahko nadomestimo tudi z raznimi doživetji. Naj vam prvi od treh decembrskih dobrih mož prinese obisk muzeja, hiše iluzij.. Božiček naj vas popelje na celodnevni izlet v naravo, Dedek Mraz pa poskrbi za nepozaben večer poln skrivnostnih iger in zgodb, ki vas bodo popeljale v novo leto 2022.

 

Katarina Samec

 

 

sl_SISlovenian