Zero waste v Sloveniji
29 junija, 2021

Sam izraz zero waste se prvič pojavi že v 70-tih letih, iz njega pa se je razvilo zero waste gibanje, ki stremi k zmanjševanju odpadkov. Mednarodna Zero waste zveza je leta 2018 podala dokončno definicijo Zero waste, ki se sedaj glasi: “Ohranjanje vseh virov skozi odgovorno proizvodnjo, potrošnjo, ponovno uporabo in izrabo izdelkov, embalaže in snovi, brez sežiganja in izpustov v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov ali ljudi.”

 

Da je to mogoče, pa je potrebna korenita sprememba življenjskega stila in navad ljudi. Krožno gospodarstvo je namreč tisto, ki posnema naravne cikle, kjer odpadni materiali postanejo surovina za nekoga drugega. In s tem vrnemo material nazaj v krog.

 

S pojavom tega gibanja, se je kmalu porodila tudi ideja o zero waste trgovinah oziroma trgovinah brez odpadkov.

V tujini so zelo pogoste, pri nas pa sta led prebila Primož Cigler in Manca Behrič, ki sta leta 2018 odprla prvo trgovino brez odpadkov v Sloveniji – Rifuzl.

 

Dandanes pa najdemo trgovine brez odpadkov že na vseh koncih Slovenije.

Poiščite jih na:

Karta ZW trgovin – Manj je več (manjjevec.si)

Najboljše slovenske zero waste trgovine – Ohranimo zemljo

 

In kaj sploh zero waste trgovina je?

Je trgovina brez plastične embalaže, kjer za razne nakupe uporabljaš svojo embalažo ali uporabljaš vračljivo. Artikli, ki se prodajajo so izdelani iz naravnih ali recikliranih materialov. V trgovinah brez odpadkov lahko izbiramo med:

– izdelki za dom

– naravno kozmetiko

– intimno nego

– čistili

– kuhinjskimi pripomočki

– eteričnimi olji

– lesenimi izdelki

– raznimi živili

zero waste izdelki za osebno nego

Zero waste izdelki za osebno nego; vir: Freepik

Tudi v zavodu KNOF vam ponujamo izdelke iz naše ZERO omare. Ponudba iz naših omar vam je na voljo v Stari šoli Krško, Brežice, Sevnica in Litija.

Katarina Samec

 

 

 

Ko je trajnostno zabavno – 12 nasvetov za trajnosten življenski slog

Ko je trajnostno zabavno – 12 nasvetov za trajnosten življenski slog

“Biti bolj trajnosten ni lahko dosegljiv cilj, ki ga obkljukate in se premaknete na naslednjo stvar na seznamu – to je vseživljenjsko potovanje, učenje, eksperimentiranje, neuspeh, začetek znova in delitev vaše pustolovščine. Cilj je morda pomemben za vse nas, a vseeno šteje potovanje – ne glede na to, kako počasno ali hitro je.”

Manj smeti v vsakdanjem življenju, to je zero waste

Manj smeti v vsakdanjem življenju, to je zero waste

Ali je res potrebno tako zelo spremeniti udobje našega življenja, da prispevamo k manjšim kupom smeti v naši soseščini, da bodo naši otroci živeli v čistem okolju, pili čisto vodo, ki ne bo onesnažena z mikroplastiko (saj veste kam gre ovoj kapsule za pomivalni stroj, ki se čudežno stopi?)?

sl_SISlovenian