Podajajoč intervju z Ivanom Žgancem, vodjo tehnološkega razvoja
30 marca, 2021

Ivan Žganec ni samo soprog Mojce Žganec Metelko, gonilne sile KNOFa, temveč tudi direktor KNOF so.p.. To dejstvo pozna le malokdo, saj se v Krožnem laboratoriju KNOF njegovo delo odraža predvsem na področju trajnostnega tehnološkega razvoja, Mojca pa je prevzela naloge poslovodstva. Skozi intervju bolje spoznajte elektro inženirja, direktorja, mentorja,…

 

Po izobrazbi si elektro inženir. V Krožnem laboratoriju KNOF si vodja tehnološkega razvoja, kar je zelo obširna naloga. V kolikšni meri ti področje tvoje izobrazbe pomaga pri opravljanju dela?

Kot elektro inženir se velikokrat srečam z različnimi stroji in različnimi težavami. Pri tem je potrebnega veliko znanja ter kreativnega pristopa k reševanju težav. Prav kombinacija obojega mi omogoča, da svoje delo opravljam lažje in da se brez strahu lotim izzivov.

 

Si tudi mentor udeležencem v programu Učne delavnice. Te delo mentorja veseli? Ali ljudje, katerim si mentor, tudi vplivajo nate in ne samo obratno?

Delo me veseli, včasih je težko, včasih lažje, sem pa vesel, ko lahko predam del svojega znanja tem ljudem. Vsekakor udeleženci vplivajo name, saj sem se preko programa Učnih delavnic naučil prilagajati ljudem, njihovim težavam in potrebam.

 

V katerih panogah bi po tvojem mnenju Krožni laboratorij KNOF lahko v veliki meri pomagal podjetjem pri prehodu v trajnostno poslovanje?

Mislim, da so to predvsem proizvodna in trgovska podjetja, katera v največjem deležu puščajo sledi pri onesnaževanju okolja. Prehod v trajnost se bo precej spremenil, ko se v proizvodne postopke vpeljejo trajnostni materiali, predvsem pri embalaži.

 

Si dolgoletni partner in tudi soprog Mojce Žganec Metelko, ki je ena izmed pobudnic vzpostavitve društva KNOF ter kasneje tudi zavoda KNOF. Si prej »slišal« za Mojco ali za KNOF? 🙂

Ne, za KNOF sem prvič slišal, ko sva se spoznala. Takrat je veliko stvari, ki so danes ustvarjene, bilo še v povojih ali pa sploh še niso bile planirane 🙂

 

Je bila ponovna uporaba že pred vstopom KNOFa v tvoje življenje, del tvojega vsakdana?

Seveda smo stvari ponovno uporabljali že prej, vendar ne v tolikšni meri, s časom se je pa ta miselnost spremenila in okrepila.

 

Kako najraje preživljaš svoj prosti čas?

Čas najraje preživljam z družino ali z ustvarjanjem in obnavljanjem stvari.

 

Za konec nam razkrij na katerih projektih trenutno delaš, zaupaj našim bralcem in meni kolikor lahko, saj verjamem, da vsega ne moremo izvedeti preden »dozori«.

Trenutno se ukvarjam s pisanjem programa za en manjši stroj, hkrati pa se ukvarjam še s stroji za predelavo odpadne plastike, ki bodo kmalu postali vsakdan pri KNOFu.

 

Intervjujala: Snežana Mančić

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

sl_SISlovenian