Trajnostno pohištvo je trend
3 marca, 2021

Pri takem naslovu se nam poraja več vprašanj kot odgovorov, na čelu z osnovnim vprašanjem: Kaj sploh je trajnostno pohištvo? V spodnjem prispevku bomo na to čimbolj preprosto odgovorili. Istočasno vam želimo tudi predstaviti nekaj svetovnih trendov v oblikovanju doma v letu 2021. Več v spodnjem prispevku.

 

Po vojnem obdobju pomanjkanja, se je v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja s tehnološkim razvojem, vse bolj intenzivno začel razvijati tudi kapitalizem. Ta je družbo vztrajno vzgajal v smernicah materializma, želji po popolnosti, uspehu in imidžu. Za zgled nam je bila ” Amerika” s Silicijevo dolino in Wall Streetom. Večala se je dostopnost dobrin, kar je privedlo do intenzivnega potrošništva, kjer je bila edina vrednota novo. Podjetja so svoje produkte, kot odgovor na konkurenco in povpraševanje, začela razvijati vse hitreje, hkrati pa so zniževala kakovost. Tako so postali dostopni vsakomur a hitro zamenljivi. Nastalo je instantno potrošništvo, kjer smo stvari, ki nam niso bile več všeč, preprosto zavrgli in kupili nove, boljše. “Nova sezona”, “nova serija”, “nov stil”, ” to moraš imeti”, ” razprodaje”, ” akcija” so bili izrazi, ki smo jih še bolj intenzivno poslušali, predvsem zadnje desetletje. Z intenzivno in poceni proizvodnjo v državah tretjega sveta pa je bilo to omogočeno.

Opozoril okoljevarstvenih strokovnjakov o toplogrednih plinih, izpustih CO₂ in trdih delcev (PM), še do nekaj let nazaj nismo jemali resno. V zadnjih, morda petih letih, pa se je zgodila prelomnica. Vse pogosteje smo slišali termina kot so ogljični odtis, LCA, krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj. V zadnjih dveh letih pa je opaziti tudi aktivacijo družbe, predvsem izobraženih in ozaveščenih posameznikov, ki ne samo pasivno opazujejo dogajanja v svetu, temveč aktivno zahtevajo spremembe.

S temi zahtevami pa so se začele dogajati tudi spremembe v trendih. Kot odgovor na potrošništvo sedaj postaja trend trajnost.

 

Trajnost in trajnostno pohištvo

 

Trajnost -i ž (ā) – značilnost česa glede na to, koliko časa lahko obstaja, je uporabno (Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si).

Nekoč so bili vsi izdelki narejeni tako, da TRAJAJO, da so kakovostni, jih je možno obnoviti, zamenjati posamezne dele, … V sodobnem času je take izdelke težko najti, pojem trajnosti pa se je razširil v trajnostni razvoj, ki stremi k oblikovanju družbe, ki omogoča daljši obstoj. Tako je lahko tudi pohištvo, ki se nahaja v našem okolju.

Trajnostno pohištvo je opisano kot “Pohištvo, ki je trajnostno, dosega določene karakteristike v zvezi z materiali, proizvodnimi procesi, načinom transporta in uporabnostjo.” (Alja Lesnika, diplomsko delo Trajnostno pohištvo). Pri tem so pomembni materiali iz katerih je pohištvo izdelano, ki naj bodo obnovljivi, reciklirani ali pa jih je mogoče reciklirati. Pomemben dejavnik, ki določa trajnostno pohištvo, je tudi način njegove izdelave. V pojem trajnostno pohištvo nikakor ne sodijo zelo slabo izdelani kosi, ki jih hitro zavržemo. Trajnostno pohištvo MORA trajati dalj časa oz. ga je mogoče po uporabi apciklirati*.

 

Kako naprej?

 

Ljudje se iz dneva v dan bolj zavedamo, da naš način bivanja in nakupovanja zelo hitro izgublja svojo moč. Svet ne zmore več slediti enormnim količinam odpadkov, ki jih ustvarja človek. Zato se predvsem mlajše generacije vedno bolj ozirajo za rešitvami, ki bi vsaj zajezile onesnaževanje. Trajnostno pohištvo je zagotovo del tega novega načina razmišljanja, ki pa ga vse bolj podpirajo tudi trendi trajnosti, ki nastajajo v zadnjih nekaj letih. Kot primer so DIY (naredi sam) navdušenci, ki predmete, ki bi jih sicer zavrgli, kreativno predelajo in nadgradijo v moderno, ” novo” pohištvo, dekor, svetila, ipd.. Pojem ecodesign pa je navkljub nejasnosti njegovega pomena postal stalnica oblikovalcev.

Način življenja, kjer smo navajeni na hitre enostavne rešitve, pa se kaže tudi v trendih. Tako je še vedno eden izmed največjih trendov udobje. “Udobje v vseh oblikah je postalo najpomembnejše” navaja tudi Timothy Corrigan v prispevku o notranjem oblikovanju revije Vogue: Interior Design Trends to Know in 2021 – And What’s on Its Way Out.

 

foto: arhv KNOF, Stara šola Litija

 

Kako torej uravnovesiti potrebo po novih kosih pohištva, ki si jih želimo ali jih resnično potrebujemo z našim moralnim, etičnim vzgibom, da prispevamo k boljši prihodnosti?

 

Trajnostno pohištvo mora biti zasnovano tako, da nudi največjo funkcionalnost, udobje in enostavnost uporabe. To so lahko novi stoli, izdelani iz zavrženega materiala. Tako jih izdeluje podjetje Donar d.o.o., kakovostno ali masivno izdelano pohištvo. Posebnost pa so predmeti, ki so navkljub času, ravno zaradi kakovostne (trajnostne!) izdelave in večnega designa presegli obrabo časa. To so ikonski kosi priznanih oblikovalcev, kot so stoli Rex, kolekcije tovarne Meblo, do Thume, Nikarija in Simblyja.

Prostori, v katerih bivamo naj podpirajo naše delovanje. Pri opremi prostorov naj bi bili tako pozorni, poleg same opreme, tudi na barvo. Barve Pantone lestvice so kot navdih uporabili KNOF oblikovalci pri oblikovanju ekskluzivne kolekcije za to pomlad – collection KNOF.

 

*apcikliranje je nadgradnja recikliranja, z njim zavržene predmete kreativno nadgradimo, s tem je nov izdelek enak ali boljši od prvotnega

 

 

Mojca Šaver in Polona Mavsar

 

 

 

sl_SISlovenian