Mesta brez odpadkov (zero waste cities)
2 marca, 2021

Zaenkrat se to sliši kot znanstvena fantastika, a vendar se čas, ko bomo govorili o mestih brez odpadkov, nezadržno približuje. V Sloveniji že imamo nekaj mest, ki vneto spodbujajo to dejavnost. Zagotovo ste že slišali, da je bila Ljubljana leta 2016 okronana za Evropsko zeleno prestolnico (European green capital). Slišali ste tudi, da je kljub okoljski katastrofi v Kemisu (ali pa prav zaradi tega), Vrhnika skorajda slovenski vzor pri ravnanju z odpadki. Imamo pa tudi prvi zero waste hotel na Bledu.

 

Začnimo s splošno sprejeto definicijo Mednarodne Zero Waste zveze, ki govori o tem, kaj naj bi zero waste sploh pomenilo.

Zero waste oz. brez odpadkov, pomeni ohranjanje vseh naravnih surovin z odgovorno proizvodnjo, odgovornim potrošništvom, ponovno uporabo in odgovorno uporabo materialov brez sežiganja ali odlaganja odpadkov na površino Zemlje, v vodo ali v zrak, torej brez ustvarjanja škode okolju ali človeškemu življenju.

#ZeroWasteCities (#mestabrezodpadkov) je projekt, ki ga je že leta 2013 v Bruslju ustanovila skupina nevladnih organizacij. Projekt spodbuja skupnosti, da ponovno razmislijo o surovinah v najširšem pomenu besede. Vsi deležniki in podporniki tega projekta poznajo zero waste hierarhijo.

 

Zero waste hierarhija

Zero Waste Europe je ustvarila novo hierarhijo, s katero želi spremeniti miselnost ravnanja z odpadki in upravljanja virov ter zagotovilo, da se ohrani vrednost virov v gospodarstvu za nove generacije.

 

 

Vir: zerowastecities.eu

😊 NAJBOLJŠA UPORABA

 

“ZERO WASTE” HIERARHIJA

1- zavrniti, premisliti, preoblikovati

2- zmanjšati in ponovno uporabiti

3-priprava za ponovno uporabo

4- recikliranje, kompostiranje, anaerobna razgradnja

5- predelava materialov in kemikalij

6- upravljanje ostankov

7- nesprejemljivo

 

 

😐 NAJSLABŠA UPORABA

 

Poglejmo si še, kako uspešni smo v Sloveniji pri sledenju tem ciljem. Ali so prej našteti uspehi le prebliski ali gre Slovenija res v smeri zelene dežele, s katero se tako radi pohvalimo?

Z veseljem sporočamo, da je prav Slovenija po mnenju predstavnika za stike z javnostjo organizacije Zero Waste Europe, vodilna država v sledenju Evropske misije življenja brez odpadkov. Presenečeni? Čeprav v Sloveniji delujejo skupine kot so Ekologi brez meja, ki so bili organizatorji akcij Očistimo Slovenijo in vsako večje onesnaženje povzroči ogromno zgražanje v medijih in na družabnih omrežjih, si še vedno mislimo, da živimo “v smeteh” in tudi zato brez zadržkov onesnažujemo naravo. Tako kot v večini primerov, se tudi tukaj spremembe začnejo z majhnimi dejanji. Tako je res potrebno čimprej uvesti način življenja brez odpadkov, uporaba steklenic in ne-kupovanje npr. sendvičev, zavitih v plastiko. To so le majhni koraki, vendar predstavljajte si rezultat, ko bomo VSI tako počeli!

 

 

Mojca Šaver

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

sl_SISlovenian