Kaj je trajnostna moda?
19 februarja, 2021

Trajnostna moda je izraz, ki se vedno pogosteje uporablja v medijih in na družabnih omrežjih. Z njim je povezanih veliko t.i. influencerjev (vplivnežev) in kopica velikih podjetji. Ironično so ta svoje bogastvo pridobila predvsem s pojavom hitre mode, vendar so zdaj »trajnostna« in svoje kolekcije oglašujejo prav s tem izrazom. Če nisi trajnosten, nisi »in«. Kaj pa sploh pomeni trajnostna moda? Je ta zaveza sploh uresničljiva kljub finančni prikrajšanosti? Seveda je! Več v prispevku.

 

Z izrazom trajnostna moda označujemo kolekcije oblačil, ki predstavljajo popolno nasprotje t.i. hitri modi: torej zelo ugodnim, vedno znova novim in trendi kolekcijam oblačil, običajno izdelanih iz manj kakovostnih materialov. S pojmom trajnostna moda torej označujemo izdelke, ki jih lahko opišemo z naslednjimi lastnostmi:

 

  • Uporaba ekoloških materialov

Z izrazom trajnostna moda lahko označujemo le oblačila, izdelana iz surovin, ki spoštujejo okolje. To pomeni, da proizvajalci ne uporabljajo kemičnih ali sintetičnih materialov in se odločajo za naravna vlakna, tkanine in barvila.

 

  • Izdelano tako, da traja

Trajnostna moda je seveda zasnovana tako, da lahko oblačila uporabljamo tudi dalj časa. Ko spremenimo razmišljanje in oblačilo zavržemo šele, ko ni več uporabno in ne ko ni več moderno, drastično zmanjšamo količino odpadov.

  • Vja kakovost

Trajnostna moda je mogoča le z uporabo oblačil višje kakovosti. Vsi vemo, da vsako leto lahko zavržemo kupe oblačil, ki smo jih kupili le zato, ker so “poceni”.Poceni” pa žal pomeni uporabo materialov najnižje kakovosti. Samo z načeli trajnostne mode se bo možno spet pohvaliti, da določen pulover nosimo že 20 let.

 

  • Lokalna proizvodnja

Z lokalno proizvodnjo zmanjšamo potrebo po daljšem prevozu in s tem obremenjevanju okolja. Potreba po daljšem prevozu zelo negativno vpliva na emisije toplogrednih plinov, s kupovanjem oblačil lokalne proizvodnje pa tudi podpremo domače gospodarstvo. Zmagovalna situacija!

  • Dostojne plače

Trajnostna moda naj bi cenila človeške vire kot del svoje dodane vrednosti. Na ta način je plačilo delavcem višje, saj si proizvajalci v tej panogi prizadevajo ne le za “preživetje” delavca, temveč za zagotovitev dostojnih plač. S tem delavcem omogočajo, da se v lokalnem okolju v celoti razvijejo.

Začeli smo s tem, da obstaja že kar veliko število ljudi, ki preko socialnih omrežji vsakodnevno obveščajo svoje sledilce, da je trajnostna moda naša prihodnost. Vedno več je tudi modnih oblikovalcev, ki delujejo v tej smeri. Vredna omembe je Slovenka Matea Benedetti. Tukaj pa je še kopica tujih bolj ali manj znanih obrazov, ki promovirajo trajnostno modo: Jessica Alba, Rosario Dawson, Emma Watson, Gwyneth Paltrow, Mark Ruffalo, Leonardo DiCaprio,

 

 

Še nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi boste trajnostni in hkrati ekološki ter vedno edinstveni:

  • Oblačila kupujte v second hand trgovinah,
  • kupujte kakovostne izdelke, ki jih boste lahko uporabljali dalj časa,
  • modne dodatke si poskušajte izmenjavati,
  • podpirajte lokalno izdelavo,
  • svoja rabljena oblačila podarite drugim ali jih prodajte.

Sprememba v navadah in razmišljanju večine prebivalcev zahodnega sveta, ki smo dejansko odvisni od nenehnega nakupovanja, je običajno velik izziv. A to dejanje je nujno potrebno. Na srečo imamo vso mogočo podporo in tudi naši sovrstniki, sploh pa mladina, bi nas pri tem zagotovo podpirali. Postanimo trajnostno fancy 😊.

 

Mojca Šaver

 

 

Novo partnerstvo

Novo partnerstvo

Pri ustanovitvi butikov Stara šola imamo novo partnerstvo, povezali smo se z Zero waste mrežo...

ViveRos: Pot do knjige

ViveRos: Pot do knjige

Poceni, dostopen pobeg iz realnosti   Sem Nina Stanek, mlada podjetnica začetnica in velika...

sl_SISlovenian