Delo od doma – nova realnost
2 februarja, 2021

Delo od doma vedno bolj postaja nova realnost večine zaposlenih. V spodnjem prispevku bomo pregledali veliko prednosti in tudi nekatere slabosti, ki jih prinaša. Kaj potrebujemo za učinkovito delo od doma? Kako se obnašati, če nam otroci »vdrejo« na sestanek? Kako ohraniti stike s sodelavci? Vse to in še več v tokratnem prispevku.

 

Zaradi pandemije koronavirusa se žal veliko delodajalcev sooča z zastojem gospodarstva. Kriza je večino prisilila k spremembam v načinu poslovanja, kar prinaša vse večjo digitalizacijo, bolj pogosto izobraževanje na daljavo in seveda delo delojemalca od doma. Delodajalci sicer ugotavljajo, da se le-to kaže v zmanjšanju stroškov (prevoz na delo, ki je v Sloveniji še vedno strošek delodajalca ni obračunan, prav tako so se zmanjšale potrebe po velikih poslovnih prostorih), vendar pa je potrebno delavca primerno opremiti za delo od doma, kar je seveda spet delodajalčev strošek. Naj se za začetek bolj poglobimo v delovni prostor, ki naj bi ga delavec, ki opravlja delo od doma, imel:

 

Primeren delovni prostor za delo od doma

Tudi za delo od doma velja, da mora delavec delo opravljati v varnem in zdravem delovnem okolju, delodajalec pa je dolžan to omogočiti. Vse to ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu, ki celo eksplicitno navaja, da le-ta velja ne glede na to, kje delavec dela. Seveda tudi delo od doma prinaša določene stroške, ki naj bi jih delodajalec pokril. V praksi to pomeni, da če delavec v svojem domu nima računalnika in internetne povezave, mu ju mora zagotoviti delodajalec. Najpogosteje ima delavec že v svojem domu primerno okolje (dovolj visoka miza, primerna količina svetlobe, primerno ogrevan/hlajen prostor, …), vendar mora delodajalec stroške uporabe delovnih sredstev povrniti. Priporočljivo je delavcu izplačati nadomestilo za uporabo lastnih sredstev, ki ne presega 5% njegove plače.

 

Organizacija delovnega časa

Delovni čas imamo določen v pogodbi o zaposlitvi in velika večina zaposlenih nima nobenih problemov pri upoštevanje le-tega. V službo pridemo ob npr. 8h, ob 12h gremo na malico in ob 16h domov. V tem času imamo običajno tudi (nujne) krajše odmore. Kako pa to upoštevati pri delu od doma? Nihče nas ne nadzoruje ali smo res 8 ur pred računalnikom, ali imamo res pol ure malice, ali res ohranjamo delovno koncentracijo s krajšim odmori. Vse je odvisno od nas samih. Delodajalci so običajno zadovoljni, če je delo opravljeno ali celo preseženo in jih naš delovni čas niti ne zanima. Kako doseči uspešnost a ne »pregoreti«? Kako opravljati delovne naloge in hkrati biti na voljo npr. našim otrokom? Odgovor je samodisciplina. Vsak si mora popolnoma sam organizirati dan. Težko? Seveda, zelo težko. A vendar ob uspehu doseženo neverjetno svobodo v vsakdanjem življenju in hkrati opravljene vse zahteve delodajalcev. Če vas zanima več, si poglejte raziskavo tukaj.

 

Spletna izobraževanja

Ena najboljših stvari pri delu od doma v času epidemije je kopica spletnih izobraževanj. Vas zanima računovodstvo, digitalni marketing, prenova pohištva? Si želite več znanj o varovanju narave? Dandanes je vse to mogoče pridobiti od doma. Potrebujete samo osebni računalnik in internetni dostop. Naj se na tem mestu pohvalimo, da smo tudi v Knofu že organizirali kar nekaj interaktivnih spletnih delavnic: delavnice obnove pohištva Popravim.si ob kavi, z dijaki iz Krškega smo virtualno oblikovali rešitve za bolj trajnostno embalažo pijač, zaposleni na Knofu pa ohranjamo stike s pomočjo spletnih aplikacij. Naj še napovemo, da bodo naši bodoči prostovoljci iz projekta ESE (Evropska solidarnostna enota), preko zooma poskušali navdušiti čim več mladih za politično udejstvovanje v svojih matičnih državah in v celotni Evropski uniji.

 

Kaj pa motnje?

V pogovoru s sodelavci, ki opravljajo delo od doma, se pogosto pojavi vprašanje, kaj storiti, ko ti (predvsem mlajši) člani družine »vdrejo« na sestanek ali webinar. Čeprav jim vse pripravimo, da bodo določen čas preživeli med sestavljanjem, ustvarjanjem, gledanjem otroških vsebin na televiziji, pogosto to ni dovolj. Še posebej zelo majhni otroci preprosto ne morejo biti tako dolgo osredotočeni na eno aktivnost. Zato, po pravici povedano, nimamo končnega odgovora na ta problem. Na srečo večina ostalih udeležencev digitalnih sestankov to popolnoma razume, zato je preprosto opravičilo običajno dovolj.

 

 

Za delo od doma je bistvena samodisciplina

Delo od doma nedvomno postaja nova resničnost velikega dela zaposlenih. Dotaknili smo se le manjšega dela novih realnosti v delovnem procesu, vsakodnevno se nam namreč poraja kopica novih vprašanj. V tem prispevku nismo obdelali zelo zanimive tematike o delu od doma t.i. milenijcev, ki imajo izkušnjo nenehne gospodarske rasti in naj bi imeli veliko izbiro delovnih mest. Kriza s korono je namreč toliko vplivala na gospodarstvo, da v praksi teh priložnosti ne morejo izkoristiti, zato je ta nova realnost zanje še večji šok.

Vse faze dela od doma povezuje en sam izraz – samodisciplina. Samo samodisciplina nam prinese vse pozitivne lastnosti dela od doma, hkrati pa nas obvaruje pred negativnimi vidiki. Ne pozabite tudi na pomoč sodelavcev, ki se zagotovo ne bodo branili novih izzivov. Torej – samodisciplina in pogum sta rešitvi za večino težav in tako bo tudi delo od doma le majhnem izziv. Srečno!

 

Mojca Šaver

 

 

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE prostovoljec Asil

ESE prostovoljec Asil

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...