Nasveti za apcikliranje
29 decembra, 2020

Zavod Knof so.p. skupaj s Kostak d.d. zaganja partnerski projekt Salon pohištva iz ponovne uporabe, s skupnim ciljem zmanjševanja nastanka odpadkov, varčevanja z naravnimi viri in kreativne predelave pohištva oz. »apcikliranje«.

V okviru projekta, se poleg same prenove pohištva, izvajajo tudi DIY delavnice. Zaradi trenutnih razmer, sta prvi dve delavnici potekali na spletu. Na delavnicah Popravim.si ob kavici, je industrijska oblikovalka Tina preko videa prikazala kako je apciklirala omarici v retro in v modernem stilu. Na delavnicah je bila tudi na voljo za vprašanja v zvezi s prenovo pohištva. Nasvete deli tudi v FB skupini Kreativke obnavljajo, ki je namenjena vsem kreativkam in kreativcem, ki si želijo pridobiti in izmenjati ideje, izkušnje ter nasvete kako stvar obnoviti, polepšati, prenoviti, popraviti,… ipd. namesto, da se jo zavrže in kupi novo. Nekaj nasvetov za apcikliranje smo zbrali, da jih delimo z vami.

 

#1

Priprava pohištva na apcikliranje

Najbolje je, da se kos pohištva, ki ga želimo prebarvati, na barvanje pripravi tako, da ga v celoti »preletimo« z brusno gobico fine granulacije. S tem odstranimo nečistoče s pohištva in njegove površine pripravimo za dober oprijem barve.

Brusne gobice so narejene iz pene ali spužve na katero so lepljena brusna zrna. Pena dopušča gibanje zrn, kar omogoča, da brusne gobice brusijo bolj fino. Zaradi tega je brušenje z gobico, v primerjavi z brusnim papirjem iste granulacije, precej bolj fino.

Pred samim barvanjem prah in morebitne nečistoče zbrišemo še z mokro krpico in osušimo, ali počakamo da se posuši in nato barvamo. Prednost brusnih gobic je tudi ta, da se gobice boljše kvalitete, lahko perejo in ponovno uporabijo.

 

#2

Kitanje

Kit nanašamo s »špohtlom« (uradno: nerjavečo kovinsko , ali plastično lopatico) tako, da “pokrpamo” vse razpoke, luknje in poškodbe, ki jih želimo prekriti. Nato odvečni kit odstranimo. V primeru večjih poškodb kit nanašamo večkrat. Čas, kako hitro se kit suši, je odvisen od produkta in od zunanjih dejavnikov, a nekje po cca. 4 urah je pripravljen na nadaljnjo obdelavo. Bodisi na nov sloj kita ali na brušenje in barvanje.

Slika lahko vsebuje: ena oseba ali več

 

#3

Vrste barv za apcikliranje

Za barvanje omaric so primerne tako kredne, kot akrilne barve. Koliko slojev bo potrebno nanesti se pokaže pri samem nanosu. Včasih zadostuje en nanos, včasih sta potrebna dva. Pri krednih barvah je v vsakem primeru potrebno nanesti drugi sloj bodisi voska bodi si laka za končno zaščito.

 

#4

Priprava barve

Pri pripravi barve smo pozorni, da pločevinko dobro pretresemo. Pri odpiranju pazimo, da pokrov ne poškodujemo, saj s tem zagotovimo dobro tesnenje barve pri zapiranju pločevinke po uporabi. Po odpiranju po potrebi barvo razredčimo, v našem primeru z vodo. Barvo dobro premešamo z leseno palčko . Gostoto barve, za enoten in gladek sloj nanosa, najlažje primerjam z maso za palačinke, a za odtenek bolj tekoče. Tudi gostoto barve sicer prilagajamo glede na želen finiš izdelka. Zelo pomembno je, da vse pigmente v barvi dobro premešamo, saj s tem poskrbimo, da je odtenek barve pri barvanju enoten.

 

#5

Nanos barve

Da bo barvanje natančno in v čim večji užitek, poskrbimo s pravilnim nanosom barve. Čopič namočimo v barvo le nekaj centimetrov od konice, nekje 1/3 ščetin. Tako preprečimo nepotrebno “curljanje” barve vsepovsod in z lahkoto kontroliramo nanos barve na izdelek. S tako uporabo pozneje čopič tudi lažje očistimo, saj se nam barva ne “zabije” v kovinski del čopiča, ki drži ščetine.

 

Že apciklirano pohištvo si boste lahko ogledali v Salonu pohištva, CKŽ 132a, v Krškem in na FB strani Salon – pohištvo s karakterjem.

 

Nasvete omogoča Občina Krško v okviru projekta Popravim.si

Nasvete je pripravila:

Tina Antič

 

 

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

ESE PROSTOVOLJEC OKAY

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

ESE PROSTOVOLJEC EMANUEL

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...

ESE prostovoljec Asil

ESE prostovoljec Asil

Evropska solidarnostna enota ESE (ali European solidarity corps) je del evropskih programov na...