Iskreno o embalaži – tetrapak
5 decembra, 2020

4.12.2020 smo uspešno zaključili projekt Mladi za podnebne rešitve, katerega sofinancer je Občina Krško. Znotraj širokih okvirov projekta, smo se osredotočili na embalažo pijač. Proces iskanja in predstavitev rešitve smo poimenovali Iskreno o embalaži pijač. V projektu je sodelovala 18 dijakov ŠC Krško-Sevnica. Za kar najboljši suport mladim, smo se pred začetkom delavnic temeljito pripravili. Podrobneje smo raziskali najpogostejši embalaži pijač na trgu – tetrapak in plastenko ter se pozanimali tudi o plastiki iz obnovljivih virov – bioplastiki.

 

Iskreno o embalaži iz tetrapaka

 

Sestavine tetrapaka

Tetrapak je sestavljen iz 75 % kartona (papir), 20 % plastike (polietiena) in 5 % aluminija (za izdelke z dolgo življenjsko dobo). Beseda tetrapak izvira iz podjetja Tetra Pak, sicer pa se tip embalaže imenuje večplastna kartonska embalaža.

  • Karton daje embalaži obliko in trdnost. Izdelujejo ga iz lesene kaše, ki jo pridobijo iz predelanega lesa. Ta se lahko pridobiva tudi iz odgovorno upravljanih gozdovih s certifikatom FSC (Forest Stewardship Council).
  • Plastična masa (polietilen), ki jo proizvajajo iz nafte, varuje embalažo in izdelek pred vlago in povezuje različne plasti tetrapaka.
  • Aluminijasta folija izdelek varuje pred svetlobo, mikroorganizmi in zrakom.

Kljub temu, da je večji del tetrapaka sestavljen iz kartona, preostali del njegove sestave onemogoča, da bi bil postopek recikliranja enak kot pri papirju.

 

Kam z njim po uporabi

Po uporabi ga moramo odložiti v rumeni zabojnik za odpadno embalažo, da omogočimo recikliranje kartonskega dela. S tem lahko pridobimo do 60 odstotkov kakovostne celuloze ter tako ohranimo pomemben delež gozdov. Plastika in aluminij se ne moreta popolnoma reciklirati.

 

Postopek reciklaže tetrapaka

Tetrapak embalažo najprej spustijo v trgalni stroj, ki je podoben velikanskemu mešalcu testa. Dolijejo vodo in pustijo stati približno 20 minut. To omogoča, da se aluminijasta folija odstrani od papirnatih vlaken, katera se lahko ponovno uporabijo za izdelavo papirja. Ostale nevlakninske sestavine nato uporabijo v številne namene, kot so npr. vrtno pohištvo, strešni materiali.

 

Tetrapak embalaža se torej lahko ponovno uporabi na način, da se iz celuloznih vlaken naredi npr. robčke ali toaletni papir, iz mešanice plastike in aluminija pa druge izdelke. Novega tetrapaka, ki je ideal krožnega gospodarstva in trajnosti ni možno narediti. Za novo tetrapak embalažo so torej potrebni »deviški« materiali, torej nova celuloza iz lesa.

 

Podatke iz spleta zbral:

Igor Hotko

 

sl_SISlovenian