Iskreno o embalaži – plastenke
5 decembra, 2020

Že samo bežen pregled trgovskih polic naloženih s pijačami nam pokaže, da velik, če ne kar največji odstotek embalaže za pijače zavzemajo plastenke. Pridružujeta se jim tetrapak in steklena embalaža. Samo podrobnejši pregled pa bi razkril, če se na policah skriva tudi embalaža pijač iz bioplastike.

Podatek podjetja Dana d.o.o., enega večjih proizvajalcev pijač v Sloveniji kaže, da se potrošniki še vedno v veliki meri poslužujejo plastične embalaže, saj je pri njih najbolj prodajan artikel voda v 1,5l plastenki. Ali se potrošniki zavedajo, s čim se odžejajo in kakšne so posledice, ko kupijo pijačo v plastični embalaži?

 

Iskreno o embalaži iz plastike

 

Postopek izdelave plastenke

  • Polimerizacija – Tradicionalna plastika je izdelana iz naftnih surovin. Plastika začne svoj življenjski cikel kot mešana poltekočina (mešanica olja, etilena, propilena in drugih materialov). Mešanica je odvisna od vrste izdelane plastike in podjetja, ki jo izdeluje (nekatere plastike so trše, druge pa mehkejše).
  • Oblikovanje – Obstaja več različnih načinov oblikovanja plastike. V večini postopkov se mešanica plastike ohladi in obdela v zrnca. Zrnca ali peleti iz umetne mase, se običajno dovajajo v lijak za ogrevanje, ki jih stopi in nato staljeno plastiko potisne v stiskalnico ali napravo, ki se uporablja za ustvarjanje plastenke. Z uporabo sile se stopljena plastika vbrizga v kalup v obliki plastenke.

Vrste plastike za embalažo živil

  • HDP (HDPE) – polietilen visoke gostote – vrsta plastike, za katero obstaja najmanjša verjetnost, da bo izpuščala kemikalije v vodo. Je delno prozorna ali pa povsem bele barve. Najpogosteje jo najdemo v plastenkah za mleko, plastenkah za detergente in olje, igračah in nekaterih plastičnih vrečkah. HDPE je najpogosteje reciklirana plastika in velja za eno najvarnejših oblik plastike. Recikliranje HDPE plastike za sekundarno uporabo je sorazmerno preprost in stroškovno učinkovit postopek.
  • LDPE – polietilen z nizko gostoto – vrsta plastike, ki ne izpušča kemikalij v vodo. Kljub temu je ne uporabljajo za plastenke, največkrat jo uporabljajo za izdelavo živilskih vrečk.
  • PP – polipropilen – plastika, ki je navadno bele ali polprozorne barve in se večinoma uporablja za lončke za jogurt.

 

Recikliranje plastenke

Prozorne plastenke se v večini ne reciklirajo. Kljub temu, da je pod laboratorijskimi pogoji možno reciklirati skoraj vse vrste plastike, se to ne počne. Glavni razlog je, da se to preprosto ne izplača in da so za izdelavo novih plastenk novi materiali iz nafte cenejši kot reciklirani materiali.

Pokrov plastenk je narejen iz druge vrste plastike kot sama plastenka. To pomeni, da steklenice in pokrovčka ni mogoče reciklirati skupaj. Pri recikliranju plastike je treba smole ločiti pred obdelavo, ker imajo različna tališča. Problem povzroča tudi »obroček« od zamaška, ki v večini primerov ostane na plastenki. Zaradi tega bo v naslednjih letih uvedena nova regulativa, ki bo zapovedovala proizvajalcem pijač, ki dajejo na trg plastenke, da uporabljajo takšne pokrovčke, ki so spojeni z obročkom.

Drugačne sestave kot je plastenka pa je tudi nalepka na njej, kar povzroča še dodatne težave pri recikliranju.

Presenetljiv je podatek, da se le 10% vsega, kar odložimo v rumene zabojnike, reciklira. V to skupino spada največ pločevink in tetrapaka, pa plastenke iz trde plastike, v katerih se običajno hrani čistila. Ostalih 90% gre v večini v sežig, nekaj od tega se odloži na deponijah. Slovenija zaenkrat še ne sežiga svojega odpadka, večinoma izvozimo na Madžarsko, kar našo državo (beri: davkoplačevalce), tudi drago stane. Se pa pritiski, da naredimo več sežigalnic v Sloveniji (med drugim tudi v Krškem,) povečujejo.

 

Pozor uporabnikom plastenk

Plastenke ne smemo ponovno uporabiti, če imajo kakršnekoli, tudi rahle znake obrabe, na primer razpoke ali umazanije. Ti omogočajo, da se kemikalije lažje izpirajo iz njih. To je eden od razlogov, zakaj plastenk za enkratno uporabo ne priporočamo za ponovno uporabo.

Plastika lahko sprošča v živila (vodo) različne snovi. Iz plastičnih materialov se lahko sproščajo (migrirajo) večinoma organske spojine, drugi npr. kovinski materiali, steklo in keramika pa lahko sproščajo težke kovine. Snovi, ki se sproščajo so ostanki izhodnih snovi in aditivov, pa tudi reakcijski in razpadni produkti izhodnih snovi. Sproščanje je odvisno od vrste materiala, od vrste živila (ali je snov, ki se sprošča topna v živilu), od temperature in časa stika, od razmerja med prostornino živila in površino materiala.

Pri plastenkah za vodo gre za sproščanje zelo nizkih koncentracij snovi (dosti nižjih od zakonsko določenih mej). Voda v plastenkah pa lahko vsebuje več škodljivih snovi, saj je podvržena kemijskim in temperaturnim vplivom, ob morebitnem ponovnem polnjenju pa tudi bakteriološkim. Kar nekaj raziskav je pokazalo, da PET plastenke sproščajo estrogene komponente, ki lahko negativno vplivajo na delovanje hormonskega sistema v človekovem telesu. Koncentracije nevarnih snovi v plastenkah se povečajo, če voda oz. pijača v njih stoji dlje časa in če je bila izpostavljena soncu ali svetlobi.

Embalirana voda je dražja, plastenke pa po končani uporabi predstavljajo nov in dodaten odpadek, ki v primeru neprimernega ravnanja oziroma nerecikliranja predstavlja novo nevarnost za okolje in ljudi.

 

Izdelava plastike je cenovno dokaj ugodna, težava se pojavi, ko izdelke iz plastike zavržemo. V naravi ni postopkov, ki bi omogočali razgradnjo plastike, zato lahko plastični predmeti onesnažuje okolje še stoletja. Zaradi vremenskih vplivov razpadejo, pa še takrat pogosto v mikroplastiko, ki je še večji problem, saj le ta preide v našo vodo, zemljo, hrano, živali. Na temo plastike in odpadkov je bil posnet dokumentaren filmu Cena plastike. V njem so sledili poti odpadkov in ugotavljali, kaj je narobe s sistemom, za katerega je odgovorna država, in našim ravnanjem.

 

Podatke iz spleta zbral:

Igor Hotko

 

sl_SISlovenian