Podajajoč intervju s Karlo Kavčič, direktorico Stara šola Brežice
29 oktobra, 2020

Karla Kavčič, prvi obraz Stare šole Brežice, je nasmejana prodajalka in odločna vodja/direktorica. Zgovorni in živahni »Gorenjki« se že na daleč vidi, da v svojem delu uživa. Spoznajte Karlo skozi spodnja vprašanja. Ker pa je z njo vedno prijetno poklepetati, jo sami spoznajte še bolje, ko obiščete (po ukinitvi ukrepov NIJZ) prodajalno Stara šola v Brežicah.

 

Po naglasu se sliši, da prihajaš iz Gorenjske. Koliko časa si že v Posavju in kakšen je bil povod, da si se preselila?

(smeh) Ja, prihajam iz Gorenjske, iz Kranja. V Posavju, v Brežicah pa sem že 10 let. Čas teče. Z možem sva imela željo imeti večjo parcelo in ker je Gorenjska »draga«, smo na koncu pristali v Posavju.

 

Ustanovitelj prodajalne Stare šole Brežice je zavod Knof. Si prej izvedela za Staro šolo ali za Knof?

Hmm… mislim, da je bilo istočasno

 

Stara šola Brežice je odprla svoja vrata leta 2016. Kdaj in kako si izvedela za njo in kakšen je bil tvoj prvi stik s to prodajalno? Si jo prvič obiskala kot stranka, iskalka zaposlitve ali prostovoljka?

Ja, 10. novembra 2016. V Stari šoli Brežice sem od začetka, od ustanovitve. Začela sem kot prostovoljka, nato zaposlena za polovični delovni čas, za stalno in zdaj sem vodja trgovine Stara šola Brežice, direktorica. (smeh)

 

Sedaj si vodja prodajalne Stara šola Brežice. Kaj ti je pri tvojem delu najbolj in kaj najmanj všeč?

Najbolj mi je všeč delo s strankami. V take trgovine kot je naša, trgovine ponovne uporabe, second hand trgovine hodijo zelo različni ljudje. Ljudje različnih družbenih slojev, poklicev, mladi, stari,… . Po določenem času smo z nekaterimi strankami postali prijatelji, skupaj spijemo jutranjo kavico, poklepetamo o tem in onem…

Kaj mi je všeč najmanj? To, da nekateri take trgovine še vedno jemljejo kot nekaj manjvrednega. V tujini je to nekaj normalnega. Počasi napredujemo tudi pri nas.

Žal nekateri še vedno prinašajo stvari, ki so za na odpad. Poškodovane, nedelujoče, strgane, umazane stvari, oblačila,… Nihče ni toliko malo vreden, da bi mu dala take stvari.

 

Se s ponovno uporabo srečuješ zgolj po službeni plati ali se je poslužuješ tudi v zasebnem življenju?

Za ponovno uporabo vem odkar pomnim. Že od nekdaj smo si menjavali oblačila s sorodniki, prijatelji…

Pri sedemnajstih sem si v Ljubljani na bolšjem sejmu kupila usnjeno jakno in od takrat sem bila redna obiskovalka »bolšjaka«. Za otroke sem v Ljubljani na otroškem bolšjem sejmu kupila ogromno lepih stvari.

 

Kaj te sprošča in s čim se ukvarjaš v prostem času?

Morje,…

Knjige, veliko berem.

V prostem času rada vrtičkarim, hodim na sprehode z mojima psičkama,…

 

Če bi stvari šle po tvojih zamislih, vidiš sebe čez 5 let …

Na morju(smeh). Ne vem… mogoče kot vodjo večih trgovin kot je Stara šola…

 

In za konec, bi želela še kaj sporočiti našim bralcem?

Mogoče misel, ki mi je všeč…

“Če bi radi živeli polno, se moramo naučiti izkoriščati stvari in imeti radi ljudi, ne pa imeti radi stvari in izkoriščati ljudi. “

John Powell

 

Intervjujala: Sandra Košar

 

sl_SISlovenian