Odgovorna lesena svečka
2 oktobra, 2020

“Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo.”

 

Na pobudo družbe Kostak d.d. smo v oktobru 2019 izvedli manjši projekt z velikim učinkom. Odgovorno leseno svečko.

Vsako leto Slovenci na pokopališčih odvržejo od 16 do 23 milijonov sveč. Večino je mogoče reciklirati, vendar je v Sloveniji malo podjetij, ki zmorejo reciklirati celotno količino. Z namenom zmanjšanja porabe plastičnih sveč smo se povezali s podjetjem Kostak in začeli z razvojem lesene, ponovno uporabne in razgradljive simbolne svečke. Oblikovali smo simpatično leseno svečko in jo s pomočjo laserskega rezalnika izrezali iz bukove vezane plošče. Nato smo izdelali 2000 takih svečk in jih na nekaj lokacijah ponudili Krčanom. Ob predaji smo zbirali prostovoljne prispevke, ki smo jih nato poklonili Osnovni šoli dr. Mihaela Rostoharja. Odziv je bil presenetljivo pozitiven.

Več o dobrodelni plati projekta Odgovorna lesena svečka (2019) najdete v prispevku ePosavja.

 

S projektom Odgovorna lesena svečka v sodelovanju z družbo Kostak d.d. nadaljujemo tudi v letu 2020.

Namen projekta je še vedno isti. Obiskovalcem pokopališč nuditi možnost uporabe odgovornih svečk, hkrati pa tudi letos k pobudi dodajamo dobrodelno noto.

 

Želimo si, da bi večina ljudi ob tem plemenitem prazniku pomislila tudi na okolje in zamenjala plastično svečko za okolju prijazno.

 

  • 1.november je dan, ko se spominjamo izgube naših najdražjih in dan, ko množično obiskujemo pokopališča. Navada obiskovalcev je, da na grobovih bližnjih prižigamo sveče.
  • Slovenci smo v svetovnem vrhu po porabi sveč na prebivalca. Ko te dogorijo, postanejo odpadek, ki pa obremenjuje okolje.
  • Spomin na pokojne lahko ohranjamo tudi drugače, z uporabo odgovorne svečke, ki je prijaznejša do okolja v katerem živimo.

 

 

 

Zero waste v Sloveniji

Zero waste v Sloveniji

Sam izraz zero waste se prvič pojavi že v 70-tih letih, iz njega pa se je razvilo zero waste...

Ko je trajnostno zabavno – 12 nasvetov za trajnosten življenski slog

Ko je trajnostno zabavno – 12 nasvetov za trajnosten življenski slog

“Biti bolj trajnosten ni lahko dosegljiv cilj, ki ga obkljukate in se premaknete na naslednjo stvar na seznamu – to je vseživljenjsko potovanje, učenje, eksperimentiranje, neuspeh, začetek znova in delitev vaše pustolovščine. Cilj je morda pomemben za vse nas, a vseeno šteje potovanje – ne glede na to, kako počasno ali hitro je.”

Manj smeti v vsakdanjem življenju, to je zero waste

Manj smeti v vsakdanjem življenju, to je zero waste

Ali je res potrebno tako zelo spremeniti udobje našega življenja, da prispevamo k manjšim kupom smeti v naši soseščini, da bodo naši otroci živeli v čistem okolju, pili čisto vodo, ki ne bo onesnažena z mikroplastiko (saj veste kam gre ovoj kapsule za pomivalni stroj, ki se čudežno stopi?)?

sl_SISlovenian