Podajajoči intervju z Robijem Gučekom, multimedijskim oblikovalcem
3 avgusta, 2020

Mladenič, ki ga v novih prostorih najdemo v zadnjem, skorajda skritem kotičku. Okoli njega pa prižgani ekrani, zadnji poskusi iz Stikalnikovihprojektov in obvezna skodelica kave. Ne govori veliko, a kadar je v elementu te osvoji s svojim smislom za humor. Še hitreje kot po tipkovnici tipka po ekranu telefona, zaradi česar bi ga kar hitro popredalčkali kot tipičnega milenijca, a mislim da to ni. Kdo torej je ta filozofska različica homo sapiensa? Sama vam na to vprašanje še ne morem odgovoriti, a ga lahko skozi spodnja vprašanja malce pobližje spoznate kar sami. In verjemite, vredno je!

Si ti našel Knof ali je Knof našel tebe? Kje in kako?

S takratno zasedboKNOF sem se spoznalleta 2010, ko so bili še društvo in je bil njihov glavni ciljprirejati dogodke za mlade. Tam sem se poistovetil zekipo, bila je odlična izkušnja spoznavanja lokalnega dogajanja. Skozi toizkušnjosem pridobil veliko znanj, ki jih še danes cenim in so nezamenljive.Sicer smotakratizgubilistik,vendar smo sepredštirimiletiponovno našli in nadaljujemo skupno pot.

Po izobrazbi si multimedijec. Kaj to pomeni v praksi?

Sicer precej zanimiva beseda sama po sebi, vendar je zelo zavajajoča za ostale ljudi. Če razdremo besedo naj bi taopisovalačloveka, ki je poznavalec večjih medijev. Tavarirajood specializacije posameznika. Trenutno imam občutek, da izobrazba sama po sebi ni zadostna, ker je le sklop v večji slikivizualnegakomuniciranja.S tem ciljam na znanja z visoko dodano vrednostjo, kot so programiranje ali tiskarstvooz. nekakšen “priklop” k besedi multimedijec.

Kaj definira tvojo generacijo? Ali si tipičen predstavnik le-te?

Naj bi spadal med milenijce, vendar ne čutim potrebe po pripadnosti, ker ne vidim razloga, da bi to definiralomoj vsakdan. Generacijske razlike so sicer opazne, vendarkooznačujemo in postavljamo nekakšne stereotipe, dvomim,da prinašamokakršnokolikorist v naš prid. Nisem spoznal še človeka, ki bi se definiral kot tipičen predstavnik, zakaj bi? Kaj smo dosegli ali spreobrnili? Vedno so vsi “unikatni”, vendar če sodiš ljudi po dejanjih, sebodo običajnodržali vzgoje, ki je ponotranjena že od ranega otroštva. Se pravi služba, otroci, obnova hiše staršev (ob večji finačnizmogljivosti nakup zemlje), praznovanje rojstnih dnevov, dopust in na koncu nezanemarljiva smrt. V primeruposameznikov, ki želijo kaj več, ti običajnoodtavajov metropole, kjer spoznavajoideologije, s katerimi se poistovetijo. Kar želim povedati je, da si vsi želimo pripadnost inbrezpogojno potrditev bližnjihza naše odločitve.

S katero živaljo se poistovetiš in zakaj?

Z homo sapiensom. Imava podobne karakteristike, oba kritično razmišljavain smo precej invazivna vrsta v tedanjem ekosistemu.Sicer mi točno ta evolucijski korak ni čisto popoln, moram potrditi, da je vrsta precej zanimiva zaradi interpersonalnihkonfliktov, ki nam poživljajo popoldneve. Všeč so mi tjulnji. Sklop maščevja, ki se nerodno premika po trdnih površinah in magično lebdi v morju. Tukaj ne vlečem nobene vzporednice med tjulnomin sabo, samo všeč so mi.

V prostem času se vsedešza računalnik. Kaj počneš?

Običajnose začne z vžigom osebnega sistema in vpisa v namizje. Najraje imam, če mi to uspe v manj kot 30 sekundah. Potem sledi ostalo.

Kakšne izkušnje imaš s ponovno uporabo?

Tukaj brez slabe vesti izjavim, da sem najmanj ozaveščen član, cenim svoje ugodje precej več, kot neko aktivistično participacijo. Največ kar naredim je recikliranjedomačih smeti. Pred hišo imam kompostnik, nekaj šteje.

Za konec nam razkrij na katerih projektih trenutno delaš, zaupaj našim bralcem in meni kolikorlahko,sajverjamem, da vsega ne moremo izvedeti preden »dozori«.

Že 2 leti se ukvarjam z vizualno estetiko glasbenega žanra Vaporwave(https://www.pinterest.com/otaldojuca/vaporwave-aesthetic/). Zelo mi je všečta nostalgično-futurističen žanr in veliko ustvarjam v tem stilu, vendar želim tudi svoja dela objavljati na socialnih omrežjih, ko se bom lotil tega. Toliko lahko zaupam, več bo sledilo kmalu.

Intervjujala: Neža Palčič

julij 2020

Kaj je trajnostna moda?

Kaj je trajnostna moda?

Trajnostna moda je izraz, ki se vedno pogosteje uporablja v medijih in na družabnih omrežjih....

Nasveti za apcikliranje

Nasveti za apcikliranje

Zavod Knof so.p. skupaj s Kostak d.d. zaganja partnerski projekt Salon pohištva iz ponovne...

sl_SISlovenian