Podajajoč intervju z Nežo Palčič, skrbnico za področje kreative
7 julija, 2020

Včasih v življenju srečaš izjemne ljudi, ki te navdihnejo in dajo občutek, da je vse mogoče. In Neža Palčič je definitivno takšna oseba. Že ko pričneš pogovor z njo veš, da bo vsak njen odgovor poln znanj in izkušenj. Ima tudi odličen čut za predajo teh znanj, zato od vsakega dobi presežek. Ta mesec bo eno leto od najinega prvega sestanka in moram priznati, da me še zmeraj preseneti njena modrost in pogled na svet. Neža je kot čarovnik, ki vsako stvar, ki se je dotakne spremni v nekaj izjemnega in čudovitega. V čast mi je, da vam jo lahko predstavim skozi kratek intervju.

Začnimo na začetku in sicer kako si se znašla Knofu in kaj te v Knofu najbolj veseli?

Prvič sem se v Knofu znašla leta 2014, ko smo z lokalnim kolektivom prirejali festival o sodobnih popotnikih po trgu dela, kreativcih, alternativnih načinih organiziranja in podjetništvu z družbenim učinkom. Že takrat me je privlačil model Stare šole, ki pa ga dandanes kot vodja litijske poslovalnice še bolje spoznavam. Obenem sem aktivna tudi kot skrbnica za področje kreative. Mislim, da mi je ravno to tisti neprecenljivi del Knofa – prisluhnejo tvojemu znanju in željam, ter ti dajo prostor in potrebno podporo, da svoje znanje apliciraš in nadgrajuješ. Skupnost, ki raste z in zaradi vsakega posameznika.

Skozi tvoje delo se vidi, da te definira kreativnost, me pa zanima kaj vse te še oblikuje, navdihuje?

Še vedno sem radovedna, vse bi poskusila, vsega bi se dotaknila. Nabiram male, dokaj specifične koščke informacij, ki se ponavadi na eni točki povežejo. V idejo, v izdelek, v sodelovanje, v projekt, v prijateljstvo, v skupnost. Iščem navdih v izpiljenih produktih in ljudeh, ki hodijo po svoji poti. Navdihujejo me druge kulture, drugi pogledi, druga mnenja. In navdihuje me narava. Popolna nepopolnost.

Kako gledaš na trajnost?

Verjamem v zmernost. Po zdravi kmečki pameti.

Kakšne izkušnje imaš s ponovno uporabo?

Ponovne uporabe se poslužujem že leta. Na tak način naš dom napolnim s kvalitetnimi dizajnerskimi kosi, ki si jih sicer ne bi mogla privoščiti. Kar nekaj sem jih že prenovila in jim našla nov dom. Najdem jih tako na bolšjih trgih, kot v trgovinah in tudi na smetišču. Oblačila so popolnoma svoja sfera. Zaradi večje konfekcijske številke ponavadi nimam sreče, jih pa zato bistveno več dobim za svojo hči in partnerja. Kose, ki nam odslužijo ponavadi damo naprej (prijateljem, družini, kakšne tudi prodamo ali doniramo). Ni jih veliko, a vedno najdejo nov dom ali funkcijo. Žal mi je, da je ravno pri oblačilih iz druge roke v Sloveniji še vedno neka stigma in da se ljudje ne zavedajo niti, da so rabljena oblačila, preprana oblačila za njihovo kožo veliko bolj zdrava kot nova.

Kaj si po horoskopu, katera ti je najljubša barva in najljubša melodija (ali izvajalec ali zvrst glasbe)?

Strelec. Sama se najbolje počutim v črni barvi, ne bi pa rekla da je to moja najljubša barva. Vsak odtenek vsake barve cenim v določenem kontekstu. Prav tako je z glasbo – vse je odvisno od momenta, vse je potrebno raziskati.

Kaj te najbolj sprošča in s čim se ukvarjaš v prostem času?

Raziskovanje. Raziskovanje zgodb v knjigah, ljudi, ki jih srečam na svoji poti. Embalaž, tipografij, dobrih in manj dobrih sloganov. Zgodbe. Delo, zaposleni možgani in roke, reševanje takšnih in drugačnih izzivov, prenove, postavljanje stvari v grid (na ekranu in izven njega). Rada delam. Aktivna sem še v enemu kolektivu, nekaj malega tudi fotografiram. Prostega časa ni veliko. Največ ga namenim hčerki, nekaj malega pa ga pustim popolnoma zase – za potovanja, knjige, kak večer s partnerjem, kakšen izlet ali druženje s prijateljicami. Za koncerte in razstave, za predstave.

Za konec nam razkrij na katerih projektih trenutno delaš, zaupaj našim bralcem in meni kolikor lahko, verjamem, da vsega ne moremo izvedeti preden »dozori«?

Luč sveta bo najprej ugledal IG profil Ojla! – nekakšen globalni podaljšek Stare šole. Želim ustvariti prostor za vintiđ in retro oblačila s kakvostnejšo predstavitvijo. To je moj drugi otrok, spopadam se z detajli, ne želim kompromisov. Živ dokaz, da sem sama do sebe najmanj popustljiva. Ko ga obelodanim začnem z recikliranimi izdelki. Pa prvi tematski boljšak je tudi že v pripravi – ta pride septembra. Skozi jesen in zimo bom pripravljala nekaj čisto novega, a zopet v sklopu trajnosti in slovenskega oblikovalskega prostora. A o tem raje kdaj drugič.

Intervjujal: Kristijan Pinosa

junij 2020

sl_SISlovenian