Podajajoč intervju s Kristijanom Pinosa, projektni vodja
1 junija, 2020
Robi

Izjemno sem vesela, da v KNOFu pridem v stik z osebami, ki so veliko mlajše od mene, ampak se od njih imam kaj naučiti in dobiti dozo njihove pozitivne energije. Ljudje v tem norem svetu postajajo vse bolj površni in hrepenijo po materialnih dobrinah. Zato so nam posamezniki, ki kreativno ustvarjajo in delujejo v Knofu prav dragoceni. Eden od takih je tudi Kristijan, kateremu sem se tokrat odločila zastaviti prav vprašanj in skozi katere sem ga želela bolje spoznati in predstaviti našim bralcem. Iz odgovorov, v katerih nam je predstavil svoje vrednote je razvidno, da ne glede na generacijske razlike spoštujemo iste vrednote, ki nas poganjajo v osebnem in poslovnem življenju. Uživajte v branju!

 

Zanima me, kako si se sploh našel v Knofu, oziroma ali si ti našel Knof ali je Knof našel tebe?

KNOF me spremlja že od njegovih začetkov. Ko sem pred 11 leti hodil na zmenke na sevniški grad s svojo punco (zdaj ženo), je Knof tam organiziral karaoke in družabne večere. Bili so zelo sproščeni in zabavni, zato so se mi vtisnili v spomin. Nato sem nekaj let kasneje na radiu slišal nekaj o drugem socialnem podjetju v Sloveniji, o Starih šolah in pleničkah KiSS ter KNOFu in bil navdušen nad konceptom. Pred tremi leti smo se z ženo Katarino in sinom Vidom preseli v Sevnico. Lansko leto pa sem si zaželel delati v lokalnem okolju in KNOF je bil moja prava izbira.

 

Glede na to, da sem te pred intervjujem malo »prečekirala« in vem, da živiš v trajnostni hiši, povej mi, kdo ali kaj je vplivalo na tebe, da ti trajnost toliko pomeni?

Trajnost mi je že od nekdaj všeč in bil sem vzgojen v tem duhu. V osnovni šoli sem bil EKO frajer in danes sem še večji EKO frajer 🙂. Moja strast do ohranjanja okolja in pametne izrabe virov pa se je oblikovala, ko sva z ženo živela v Celju. Življenje v mestu naju ni osrečevalo in pričela sva sanjariti o svojem koščku zemlje. Želja se nama je uresničila in z vsemi prihranki sva kupila slab hektar veliko zemljišče na Ledini. Ker se nisva želela prekomerno zadolžiti, sva se določila za trajnostno gradnjo, saj je lahko v primeru, da gradiš sam, tudi zelo ugodna. Tako sva zgradila našo hiško iz slame v kateri živimo že tri leta. Ker pa sem se med gradnjo veliko naučil, sem se odločil, da bo moja karierna prihodnost tudi trajnostna. Danes z velikim veseljem delam v KNOF na projektih iz krožnega in trajnostnega gospodarstva.

 

Razen trajnosti, katere še vrednote ceniš in jih vzgajaš pri sebi in pri drugih ljudeh, na katere imaš vpliv, tako v zasebnem kot tudi v poslovnem življenju?

Trdno verjamem, da na družbo in posameznike lahko vplivaš samo z dobrim zgledom, zato se trudim, da v tisto, kar verjamem, tudi v resnici izvajam. In če sem pri tem uspešen vem, da bodo tudi drugi v tem prepoznali uporabno vrednost.

 

Kakšne izkušnje imaš z mentorstvom? Koliko ljudje, katerim si mentor, vplivajo na tebe in ne samo obratno?

Mentorstvo mi je bilo položeno v zibko, saj je moja mama učiteljica. Prav tako je učiteljica moja žena in moja tašča, tako da imam dostop do teorije. Sam pa sem se preizkusil kot mentor že v prejšnjih službah, ko sem uvajal nove zaposlene in vodil različne delavnice. V KNOFu sem pridobil pa prav posebno čast, da pomagam pri mentoriranju mladih podjetnikov. Mentoriranje le-tem pa je odličen izziv in priložnost, da se z njimi naučim veliko novega in bogatim svojo življenjsko izkušnjo.

 

Kaj si po horoskopu, katera ti je najljubša barva in najljubša melodija (ali izvajalec ali zvrst glasbe)?

Po horoskopu sem Bik, moja najljubša barva je rjava in najljubšo melodijo je napisal skladatelj Erik Satie – Gymnopedie 1.

 

Kaj te najbolj sprošča in s čim se ukvarjaš v prostem času?

Svoj prosti čas najraje preživljam s svojima najljubšima osebama na svetu, Katarino in Vidom, po možnosti na vrtu ali delavnici.

 

Za konec nam razkrij na katerih projektih trenutno delaš, zaupaj našim bralcem in meni kolikor lahko, verjamem, da vsega ne moremo izvedeti preden »dozori«?

Trenutno največ časa namenjam ureditvi novih prostorov KNOFa in vsem projektov, ki se bodo odvijali v teh prostorih. Če nam ne bo še kakšno zakuhala Korona, bomo do konca meseca maja zagnali naš novi Coworking prostor, novo trgovino Stara Šola Krško, Outlet pohištvo, studio in Krožni laboratorij za iskanje trajnostnih rešitev. Takoj po tem pa me čakajo zanimivi mentoriranci in odlični projekti za boljši jutri.

 

Intervjujala: Ksenija Lovrin Maćešić

maj 2020

Uveljavite zeleno vizijo

Uveljavite zeleno vizijo

Večina podjetji ima veliko možnosti za nadgradnjo na področju varovanja okolja. Izbrali smo nekaj...