Brez onesnaževanja do čistih zob
26 maja, 2020
Robi

Kaj je res in kaj ne? Pregled najpogostejših dejstev o tako preprosti stvari, kot je zobna ščetka. Seveda z odgovorom na vedno bolj aktualno vprašanje: ali je bambusova zobna ščetka res boljša izbira?

Ko sem dobila nalogo napisati članek o zobni ščetki, sem bila sprva navdušena nad tako preprosto temo – zobna ščetka, saj to pa itak vsak ve nekaj o tem, nalogo bom v par urah dokončala. A ne… ko se človek malo poglobi v to tematiko, ugotovi, da ima dejansko več vprašanj kot odgovorov. Zakaj jo moramo pogosto menjati? Kakšen pomen ima kvaliteta ščetin? Kaj priporočajo zobozdravniki? Zobna ščetka je sicer zelo preprosta zadeva, večina jo uporablja dvakrat dnevno, a vendar nas večinoma njen nakup ne gane in ga opravimo mimogrede.  Vedno znova pozabimo, da se naše zdravje začne v naši ustni votlini. Nekaj dodatnih informacij bo zagotovo dobrodošlih, če boste po končanem branju pregledali kvaliteto vaše zobne ščetke, pa toliko bolje.

Naj začnemo s strokovnjaki – kaj torej priporočajo zobozdravniki? Čeprav smo se zelo trudili dobiti uradno izjavo, je nismo dobili. Oba zobozdravnika, s katerima smo bili v stiku, sta se seveda strinjala s splošnimi napotki, ki jih predstavljajo uradne institucije, takšna tema, kot je bambusova zobna ščetka, pa je žal še vedno polna dvomov. Največji je strah pred lažjim prenosom bakterij. To je bil tudi razlog prvega zobozdravnika, da se ni želel odzvati na kratek intervju.

V čem je torej problem?

Bambusove zobne ščetke naj bi ostale dalj časa mokre, zato naj bi morebitne bakterije lažje dostopale do ščetin. Moramo priznati, da smo se kar veliko ukvarjali s to tematiko, saj se nam ne zdi pošteno, da bi zamolčali neprijetno resnico. Dejstvo je, da se mora vsaka zobna ščetka čimprej posušiti. Najbolje je, da jo hranimo fizično ločeno od drugih zobnih ščetk (to pomeni, da se ščetine ne dotikajo med seboj), v lončku in postavljeno s ščetinami navzgor. To pomeni, da je zobna ščetka vedno v kašnem mililitru vode in ker je lesena, vedno ostane navidezno mokra. Ampak – lesene (tudi bambusove) zobne ščetke so običajno termalno obdelane, zaradi česar les ni premočljiv in tak postopek ga hkrati ščiti pred razrastjo bakterij in plesni.  Strah pred bakterijami bi moral biti popolnoma enak v primeru vseh ščetk – plastičnih, lesenih ali bambusovih.

Bistvena je redna menjava.

Zobozdravniki priporočajo menjavo na 3 do 4 mesece. Priporočljiva je tudi menjava po preboleli bolezni in seveda ob poškodovanih ščetinah. Zobne ščetke tudi ne zaščitimo s pokrivali, ki so včasih priložena. Ta pokrivala so namenjena samo v primeru potovanja, domača uporaba pa je odsvetovana, saj se ščetine tako ne posušijo. Še nekaj o ščetinah: priporočljiva je uporaba mehkih ščetin, saj je tako možnost, da bi se sklenina poškodovala, bistveno manjša. Z uporabo trših ščetin imamo sicer večji občutek čistosti zob, vendar lahko te ob redni uporabi poškodujejo naše dlesni in sklenino. Ta je sicer najtrši del telesa, vendar jo lahko z napačno skrbjo poškodujemo. Nova pa žal ne zraste. Torej – uporaba zobne ščetke ima nekaj manjših ovir, vendar so vse hitro rešljive. Najpomembnejša je redna menjava, saj poškodovane ščetine svojega dela ne opravljajo učinkovito. Zobna ščetka mora tudi biti čimprej suha, da preprečimo razvoj bakterij. Ob upoštevanju teh ključnih faktorjev je pri nakupu in uporabi pomembna le pogostost. Torej dvakrat dnevno po dve minuti s primerno pogosto menjavo.

Bambus je odlična izbira za trajnost.

Raste zelo hitro, potrebujejo malo nege in lahko uspeva brez kemikalij, mineralnih gnojil ali pesticidov. Tako porabi razmeroma manj naravnih virov in povzroča manj onesnaževanja. Pri uporabi v surovi obliki, kot je na primer v obliki ročaja zobne ščetke, ima bambus bistveno manjši ekološki odtis v primerjavi s plastično zobno ščetko. Bambus vsebuje naravne snovi z antibakterijskim delovanjem. Za razliko od plastike te snovi (med temi so tudi pomembni ioni, ki zmanjšujejo ustne bakterije) v notranjosti bambusa ubijajo bakterije, ki prodrejo na njegovo površino. Število bakterij na bambusovi zobni ščetki v primerjavi s plastično zobno ščetko bo približno enako.

Bambus, ki je neke vrste trava, je biološko razgradljiv. Ročaje bambusovih zobnih ščetk lahko kompostirate, če najprej odstranite najlonske ščetine. Bambus v domačem kompostu se lahko razgradi že v 3 mesecih (zagotovo pa v manj kot letu dni), v naravi pa traja ta postopek do 3 leta. Po prenehanju uporabe bambusove zobne ščetke je potrebno odstraniti ščetine. Večina ščetin za zobno ščetko je narejena iz najlona in ne bo razpadla. Obstaja nekaj popolnoma biorazgradljivih ščetin, kot so prašičje dlake in ščetine iz koruznih ali bambusovih vlaken. Nekatere od njih so vseeno pomešane z najlonom in jih je potrebno potegniti ven preden jih odvržemo. Ščetine, narejene iz koruznih vlaken in tapioke, so precej slabe kakovosti. Prav tako je živalska dlaka lahko groba, koruza za proizvodnjo vlaken pa je lahko gensko spremenjena in se hitro obrabi.

Ker je bambus biološko razgradljiv, še ne pomeni, da ga lahko vržete v smeti. Organski material se na deponiji ne razgradi pravilno zaradi pomanjkanja kisika. Odlagališče ni podobno kompostnemu kupu. V kompostnih kupih vsebino sesekljamo, ohranimo vlažno in mešamo ter tako dodamo kisik. To se na odlagališču ne zgodi. Mikroorganizmi v kompostnem kupu so aerobni (dihanje s kisikom). Pomanjkanje mešanja in obilo plastičnih vrečk na odlagališču odstranjujeta kisik tem mikroorganizmom, zato se dejansko zgodi bolj malo biorazgradnje.

Ker pa vemo, kako škodljiva je za naš planet plastika, z veseljem priporočamo bambusovo zobno ščetko. En šokanten podatek vas bo zagotovo ganil – če bi vse zavržene zobne ščetke v celotni EU hranili v tovornjaku, bi to naneslo 22.700 tovornjakov na leto. Da, kar 22 tisoč tovornjakov v enem letu samo v EU. Za nas zelo šokanten podatek in še en razlog več za uporabo bambusovih zobnih ščetk.

Zobne ščetke morda niso prednostna postavka za zmanjšanje naše porabe plastike, vendar predstavljajo stalni nakup, ki se sešteva v naši življenjski dobi. Vsaka malenkost, tudi če gre le kos plastike v obliki zobne ščetke, lahko veliko pripomore k zmanjšanju onesnaženosti našega planeta. Podobna učinkovitost za naše zobe, skoraj nikakršna obremenitev za okolje. Odločitev je enostavna!

Mojca Šaver

Zobna ščetka

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...