Razvoj Odgovorne svečke
15 maja, 2020
Robi
V oktobru 2019 smo v sodelovanju s Krškim Komunalnim podjetjem Kostak izvedli manjši projekt z velikim učinkom. Odgovorno svečko.

Vsako leto Slovenci na pokopališčih odvržejo od 16 do 23 milijonov sveč. Večino je mogoče reciklirati, vendar je v Sloveniji malo podjetij, ki zmorejo reciklirati celotno količino. Z namenom zmanjšanja porabe plastičnih sveč smo se povezali s podjetjem Kostak in začeli z razvojem lesene, ponovno uporabne in razgradljive simbolne svečke. Oblikovali smo simpatično leseno svečko in jo s pomočjo laserskega rezalnika izrezali iz bukove vezane plošče. Nato smo izdelali 2000 takih svečk in jih na nekaj lokacijah ponudili Krčanom. Ob predaji smo zbirali prostovoljne prispevke, ki smo jih nato poklonili Osnovni šoli dr. Mihaela Rostoharja. Odziv je bil presenetljivo pozitiven.

Letošnje leto si želimo stopiti še korak dlje, zato smo že začeli z razvojem nove svečke. Želimo si, da bi večina ljudi ob tem plemenitem prazniku pomislila tudi na okolje in zamenjala plastično svečko za okolju prijazno.

Kristijan Pinosa

 

Več o dobrodelni plati projekta Odgovorna svečka (2019) najdete v prispevku ePosavja.

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...