Konec sveta odložen zaradi koronavirusa?
15 maja, 2020
Robi

Kako smo ljudje s pojavom koravirusa Covid-19 in razširjene epidemije, ki je del celotnega sveta, spremenili pogled na podnebne spremembe. Mednarodni dan podnebnih sprememb je idealen za ponoven razmislek o dogajanju po celotnem planetu.

Ste opazili, da se o podnebnih spremembah v medijih in posledično družabnih omrežjih nič več ne piše? Ni več požarov v Avstraliji in ostalih ekstremnih vremenskih pojavov, sekanja dreves v Amazonskem pragozdu, bistveno previsokih temperatur na Arktiki in Antarktiki, itd. Prebivalstvo, ki nosi zaščitne maske, je postalo samoumevno in ni več znak za smog v velemestih. Na drugi strani pa plastika ni več sovražnik in eden od največjih ubijalcev človeštva, ampak je postala glavna zaščita pred virusom. Da, prav skrb pred širjenjem virusa Covid-19 je prekinilo skrb za podnebne spremembe. In to nas zelo žalosti. Financial Times pravi, da se svet mora nehati spraševati, ali se lahko bori na obeh frontah hkrati in se mora vprašati kaj bo, če se ne. Menda že vsi vemo, da se boj proti prehitrim podnebnim spremembah nikakor ne sme niti za trenutek ustaviti in mora potekati sinhrono z bojem proti Covidu-19. Kako? Enostavnih odgovorov nimamo. Lahko samo navedemo nekaj preverljivih podatkov in poskušamo malo vplivati na naše bralce:

– Ljudje smo se zaradi pandemije skoraj dobesedno ustavili: potniški letalski promet je prepovedan, z avtomobili se zelo malo vozimo, saj nas veliko dela od doma, delavci v proizvodnji pa sploh ne delajo. Posledice so za okolje zlata vredne! Meni tako ljube fotografije ribic v Benetkah in vrhov Himalaje so sramežljivo kukale iz spletnih medijev. To je jasen dokaz, da moramo korenito spremeniti svoja življenja.

Ribice v Benetkah (vir: Facebook)

Vrhovi Himalaje (vir: Twitter)

– Pandemija nas je naučila (upam), da sta tako Covid-19 kot tudi podnebne spremembe globalen problem. Oboje lahko zajezimo samo z usklajenim delovanjem različnih držav. Pa še to ni dovolj. Potrebujemo tudi usklajeno delovanje vsakega posameznika, ki je med epidemijo verjel v nošenje maske, zdaj pa mora tudi v škodljivost neprimernega odlaganja odpadkov. Ljudje to znamo!

-Različne stopnje obolelosti v različnih državah so tudi jasno pokazale, da so znanstveniki nujno potrebni in nas upoštevanje njihovih nasvetov lahko dobesedno reši pred smrtjo. Tam, kjer smo virus vzeli zares in sprejeli ukrepe po navodilih stroke, se situacija izboljšuje. V državah, kjer so, tako kot podnebne spremembe, dogajanje dojemali kot »fake news«, lažne novice, gredo številke okuženih v nebo.

– Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC) je pripravil posebno poročilo, ki natančno opisuje vpliv podnebnih sprememb na okolje. Vsekakor vredno branja!

Ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb naj zaključimo z besedami Grete Thunbeg, mlade aktivistke, ki je vsaj malo zamajala svet:

Odrasli pravijo: dolžni smo dajati upanje naši mladini. Toda jaz nočem vašega upanja. Nočem, da ste polni upanja. Hočem, da ste panični. Hočem, da občutite strah, ki ga jaz občutim vsak dan. In potem hočem, da delujete. Hočem, da se obnašate tako, kot da ste v krizi. Hočem, da se obnašate tako, kot da vam gori hiša. Kajti tudi v resnici gori.

Mojca Šaver

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...