Podajajoč intervju s Ksenijo Lovrin Maćešić, vodjo poslovnega centra KiSS
6 maja, 2020

Odločitev, koga naj intervjujam, je bila precej preprosta: Ksenijo najbolj poznam in prav z njo iz Knofa sva neprestano v stiku. Njeno delo zelo spoštujem, vedno pa obstaja kar nekaj zanimivih odgovorov, ki jih lahko deli z bralci.

V naši skupnosti ste poznana predvsem po priljubljenih pralnih plenicah in pralnih vložkih. Kako ste sploh začela s to dejavnostjo?

Maja 2013 sem nenadoma v svojem 53. letu starosti ostala brez službe iz poslovnih razlogov. Do tedaj sem delala kot vodja računovodstva. Vedela sem, da ni veliko delodajalcev, ki bi bili zainteresirani za delavke moje starosti in sem takoj začela razmišljati o poslu, katerega se bi lahko sama lotila, ki ni preveč razširjen na trgu in je istočasno prijazen do okolja. In porodila se mi je ideja o trajnostnih plenicah.

Zakaj je uporaba vaših izdelkov tako zelo pomembna pri trajnostnem načinu življenja?

Vsak dojenček od rojstva do kahlice »pridela« vsaj tono težko razgradljivega odpada, ki se potem na odlagališčih razgraja naslednjih 500 let. To se mi zdi absurdno, ker je povrh vsega previjanje s plenicami za enkratno uporabo dražja in ne najbolj zdrava varianta.

 Plenice v okviru Knofa šivate že kar dolgo časa. Kako ste sploh prišli v stik z nami?

Poteka sedmo leto kako so KiSS pralne plenice na trgu. O Knofu sem prebrala v Posavskem obzorniku in se udeležila predstavitve Knof-ovih profitnih centrov na Impoljci. Mislim, da je bila pomlad leta 2013. Od takrat se nisem več ločevala od Knofa.

 Kaj vam je najbolj všeč pri sodelovanju z Knofom,in če vam kaj ni, kaj?

Sijajno je, da na svoji poslovni poti nisi sam, posebej v začetku. V Knofu so ljudje, ki so podobno misleči, ki jim lahko zaupaš, se z njimi posvetuješ, izmenjaš izkušnje in mnenja. Zelo koristne so tudi vse delavnice, usposabljanja, seminarji katere je organiziral Knof ali smo s pomočjo Knofa lahko prišli na te dogodke. Knof je zelo transparentna in tolerantna skupnost pred katero je svetla prihodnost.

Kako KNOF in sebe v KNOF-u vidite čez 5 let?

No, čez pet let naj bi se upokojila, takrat bom imela starostne pogoje. Upam, da bom za sabo pustila že lepo razvit posel, ki bo cvetel pod taktirko kakšne mlajše osebe.

Imate v planu razširiti svoj asortima izdelkov?

Asortima širimo vedno in postopoma. Povrh plenic smo že uspešni v proizvodnji trajnostnih higienskih vložkov za ženske, blazinic za dojenje, kozmetičnih blazinic za odstranjevanje ličil, neprepustnih torbic in pralne embalaže. Nepričakovana kriza s korona virusom nas je preusmerila tudi v proizvodnjo zaščitnih obraznih pokrival – maskic, ki jih bomo verjetno obdržali tudi v redni prodaji.

Ali bi še kaj sporočili našim bralcem?

Sporočila bi, da smo v vsakem trenutku življenja, ne glede na leta,  sposobni dati krila novim idejam, imeti na obrazu prijazen nasmeh in odprto srce za nove ljudi.

Intervjujala: Ivona Abram

maj 2020

Več o podjetnem centru KISS in njegovih izdelkih najdete na: www.pralneplenice.si in na FB strani Pralne plenice KiSS

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...