Milo ubija viruse
7 aprila, 2020
V Knofu poskušamo biti čimbolj odgovorni in upoštevati vse aktualne nasvete, ki nam jih posredujejo strokovnjaki. Trenutno nas seveda v težave spravlja nov t.i. koronavirus, ki lahko povzroči zelo težka obolenja dihal in včasih privede celo do smrti. Strokovnjaki, ki jih MORAMO upoštevati so imunologi, pulmologi in ostalo zdravstveno osebje. Prvo pravilo, ki nam ga svetujejo, pa je: ohranjajmo osebno čistočo. Običajno milo je trenutno naš najboljši prijatelj, saj nam pomaga ubijati viruse – milo ali razkužilo namreč poškoduje ovojnico, ki jo imajo virusi za zaščito. Recept je torej enostaven – uničimo virus in tako zavarujemo sebe!

Zakaj bi sicer (brez vsepovsod prisotne epidemije) človek sploh karkoli pisal o milu? 

To je ja zelo običajna stvar, greš v trgovino in čisto navadnega kupiš za 50 centov. Če hočeš malo »boljšega« je sicer 2 €, ampak ga itak imaš za mesec, dva.

Ne, tudi milo ni tako preprost izdelek. Milo vsak dan nanašamo na našo kožo, zato bi to moral postati eden najpomembnejših izdelkov v našem domu.

Mi imamo to srečo, da smo spoznali čisto naravna mila iz našega okolja. Izdeluje jih Darko Kosem iz Radeža (vasica nad Loko pri Zidanem Mostu), ki se je pred leti odločil, da zaseje celo polje sivke in jo začne uporabljati kot sestavino za naravna mila. Oblikoval je blagovno znamko »Naravno in dišeče iz Radeža«, ki ponuja kar nekaj naravnih mil in druge naravne kozmetike.

Vprašanje pa ostaja: zakaj so ta mila boljša izbira za našo kožo? Po raziskovanju smo pripravili nekaj odgovorov. Najbolje bo, da za večjo zanesljivost uporabimo kar besede izdelovalca:

»Vsa naša mila so izdelana po hladnem postopku, kar pomeni da glicerin, ki je produkt umiljanja med maščobo in lugom, ostane v milu. Zaradi nizke temperature samega procesa pri tem postopku ostane ne-razgrajenih bistveno več občutljivih komponent v maščobah in ostalih dodatkih, kot pri vročem postopku, po katerem so narejena običajna mila. Glicerin v milu po umivanju na koži naredi tanko plast vode, zato mila narejena po hladnem postopku kože ne izsušijo, temveč jo naredijo vlažno in mehko. Dobro milo mora kožo umiti, biti do nje nežno (ne sme odstraniti zaščitne povrhnjice), se peniti ter biti trdno.«

Mila blagovne znamke »Naravno in dišeče iz Radeža« ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov, kot so barvila, konzervansi, umetne arome, emulgatorji itd., zato sama mila niso izrazite barve in nimajo močnega nenaravnega vonja. Ker ta mila ne vsebujejo dodatkov za podaljševanje obstojnosti, imajo precej krajši rok trajanja, zato priporočamo, da se mila kupujejo sproti po potrebi. Surovine za mila so samo rastlinska olja in so primerna tudi za vegane, razen čebeljega, ki mu je dodan čebelji vosek. Za prijeten vonj so milom dodana eterična olja. Vse surovine so z deklaracijo prehrambne in farmacevtske kvalitete z znanim izvorom, sam postopek pa je dokumentiran in tudi kontroliran.

Aja, kaj pa dokazi? Tukaj so:

Vse skupaj se sliši kot nek manjvreden oglas, ampak….poskusite, naš celoten kolektiv je bil zelo presenečen nad tem, da svoji koži lahko privoščimo najboljše in pri tem še varujemo našo prelepo naravo.

Seveda lahko vsa mila kupite tudi v E-TRGOVINI!

Mojca Šaver

https://new.knof.si/product/rocno-izdelano-milo/

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...