Kaj sledi po korona virusu
24 marca, 2020

Leto 2020 je odneslo šalo. Nekaj DNK-ja z ovojnico je spremenilo naš način življenja in nam ljudem podarilo možnost za razmislek. Zato razmišljam. Naše delo v Knofu se odvija na področju trajnostnega razvoja, lokalne ekonomije, krožnega snovnega toka in samozadostnosti ter človeškega kapitala. 

In sedaj, ko se so premešale karte, se moramo ponovno vprašati: ali je naša smer še vedno pravaSeveda je 

Ljudje včasih potrebujemo streznitev. Življenje nam zamaje tla pod nogami in edina rešitev je, da se takrat ustavimo in razmislimo. V teh trenutkih se zavemo, da bomo morali ubrati pot, ki je težka, tista, ki se ji že dalj časa izogibamo. Če ostanemo na mestu in ničesar ne spremenimo, tvegamo, da ne dobimo nove priložnosti. Danes smo kot civilizacija ravno na tej točki. Izbrati bomo morali pravo pot, pa čeprav bo težja.  

  • Streznitev. Covid-19 je s svojo neskončno željo po rasti in preživetju dosegel že vse kotičke sveta. Naš način življenja pa mu je pri tem le pomagal. Ta trenutek je marsikatero življenje ogroženo in vsak izmed nas lahko izgubi drago osebo. ZATO JE KLJUČNEGA POMENA, DA RAVNAMO NESEBIČNO IN SE IZOGIBAMO SOCIALNIM STIKOM, DA PREPREČIMO NJEGOVO ŠIRITEV. Ker pa je naš vsakdan zgrajen na stabilnosti in predvidevanju, da bo vedno vse v redu, je danes pred velikim izzivom. Svet je pred veliko odločitvijo. Potrebno bo izbrati tisto težjo, a pravo pot. 

 

  • Prepoznavanje problema. Če naša civilizacija pritisne na pavzo samo za en mesec, se marsikateri negativni učinek nevtralizira in nam pokaže, da si bo narava hitro opomogla, če ji damo priložnost. Zato ji dajmo priložnost. Pa začnimo lupiti čebulo izzivov. Najprej onesnaženostNa območjih, kjer je Covid-19 vzel največ življenj ali pa je odstotek težko obolelih višji, se nahaja visoka onesnaženost ozračja. Zato imajo prebivalci teh krajev več bolezni dihal. Glavni krivec za večjo onesnaženost pa je uporaba fosilnih goriv in industrija. Tudi sedaj med epidemijo človeštvo pestijo mnoge težave, ki bodo prisotne tudi po epidemiji. Podnebne spremembe so še kako aktualne in bodo vplivale na naše življenje tudi v prihodnosti, najverjetneje še večjo silo kot Covid-19. Ampak ni vse črno in človeštvo zna iz limon narediti limonado. 
    Ker je virus prizadel celotni svet in smo vsi v veliki godlji, so se odgovorni odzvali hitro in odločno. Pritisnili so pavzo da nas obranijo najhujšega. In kar čez noč se je zmanjšal tudi naš negativni vpliv na okolje. V Benetkah je morje zopet čisto, zrak v Pekingu brez smoga in ceste skoraj brez prometa. A cena za te majhne spremembe je na področju gospodarstva neizmerna. Zato bodo države morale zagristi v kislo jabolko in prvič po drugi svetovni vojni začeti znova, če bomo želeli ohraniti civilizacijski standard. 

  • Prava pot. Kot je rekel Albert Einstein, je blaznost vedno znova in znova ponavljati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate, zato je sedaj zadnji čas, da zamenjamo stvar. Gospodarstvo je mogoče zagnati na več načinov, a eden izmen najboljših je s novimi planskimi projekti kot je Green New deal, ki ubije dve muhi na en mah.
    Zato smo v Knofu začeli z reformami že pred epidemijo, da bomo pripravljeni na boj z izzivi prihodnosti. Naši izzivi so naslednji: reševanje problema z odpadnim tekstilom, plastiko in izdelki za enkratno uporabo; kako reciklirati lokalno, izdelovati nove izdelke z visoko dodano vrednostjo in pozitivnim vplivom na okolje; iskati drzne rešitve za majhna in srednje velika podjetja; učiti podjetja in posameznike, da vlagajo čim več razpoložljivih sredstev v trajnostni razvoj in s tem omogočijo preživetje podjetju in okolju. 

In kako naprej po KoronavirusuOdgovor je seveda po težji, a pravi poti.  Epidemija nam je pokazala, da lahko ukrepamo hitro in učinkovito, če je to potrebno. Resda klimatske spremembe nimajo tako hitrega učinka kot virusna epidemija, je pa njihov učinek veliko bolj nevaren in dolgotrajen. Nas pa je ta izkušnja naučila, da smo zmožni na hitro spremeniti svoj vsakdan in nas oropala še zadnjega izgovora za ukrepanje.  

Kristijan Pinosa

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...