Delo od doma
24 marca, 2020
Delo od doma je lahko večji izziv kot izgleda na prvi pogled. Obdajajo nas popolnoma drugačni motilci kot v službi, ki nas z lahkoto vržejo iz delovnih tirnic. Obstaja tudi velika nevarnost, da zaradi nenehnih motilcev delo razvlečemo čez cel dan in tako tudi ogrozimo svoj prosti čas. Zato vam predlagamo 5 nasvetov za boljše delo od doma.
  1. Na delo nastopite ob istem času kot običajno. Sami se zavedamo, da je zjutraj težko vstati, če vemo, da bomo dan preživeli doma. A če se zbudimo ob 8.00 kot je mogoče navada med vikendi, se realno prične z delom ob 9.00, kar je lahko tudi 2 uri kasneje kot običajno.
  2. Imejte 1,5 ure dolge delovne sprinte. Če je le mogoče, se zaprite v prostor, kjer boste imeli mir in vsaj 1,5 ure delajte brez prestanka. V tem času ne sprejemajte video klicev ali klasičnih klicev, ampak opravljajte delo, ki od vsa zahteva veliko koncentracije. Če vam v enem delovnem dnevu uspe izvesti vsaj dva sprinta, boste opravili še tako težke naloge.
  3. Video klice opravljajte s prižgano kamero. Večini od nas je video klice opravljati s prižgano kamero neprijetno (še posebej od doma), vendar je interakcija z videom veliko boljša, koncentracija povečana in klici po navadi trajajo manj čas kot le z zvokom.
  4. Določite si delovni čas. Zelo pomembno je, da si določite delovni čas, če vam ga ne določi delodajalec. S tem zaščitite tudi svojo rutino v zasebnem času in obenem ne potegnete delovnega časa v pozne ure. Zelo pomembno je, da ohranite svoj bioritem, ki ga boste opravljali, ko se vrnete na delovno mesto.
  5. Otroci in delo od doma: Če tudi vaš partner ali partnerica opravlja delo od doma in imate obenem doma tudi otroke, je pomembno, da si dan razdelita v izmene, ki pa se ne smejo zavleči v prosti čas. Če otroci zahtevajo veliko pozornosti, se dogovorita, da bo eden izmed partnerjev dan začel bolj zgodaj, drugi pa ga bo zavlekel v bolj pozne ure. S tem lahko pridobita dragocene urice in kvaliteten čas s svojimi otroki.
Kristijan Pinosa
Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...