Prodajalna Stara šola Litija odprla svoja vrata v Koblerjevi hiši
12 marca, 2020

V sklopu projekta #LIST (Litijski inkubator za skupnost in trajnost) je bila otvoritev Stare šole Litija, prve prodajalne z rabljenimi oblačili in predmeti v litijski občini. Nahaja se v starem centru Litije, v Koblerjevi hiši.

 

Prodajalna je bila v rekordnem času manj kot dveh mesecev obnovljena s pomočjo številnih prostovoljcev, partnerjev projekta #LIST. Stara šola Litija ponuja rabljena, a uporabna oblačila, obutev, jedilne servise, nakit, igrače in okrasne predmete, ki jih lahko obiskovalci kupijo. Pri polnjenju polic je na začetku delovanja prodajalne priskočila na pomoč Reinkarnika, trgovina z rabljenimi oblačili iz Kobarida.

Otvoritev je obiskalo veliko posameznikov, ki so čas po uradnem delu izkoristili za prve nakupe. Sodelavci projekta #LIST (Litijski inkubator za skupnost in trajnost) so bili tega veseli.

Otvoritev je obiskalo veliko posameznikov, ki so čas po uradnem delu izkoristili za prve nakupe. Sodelavci projekta #LIST (Litijski inkubator za skupnost in trajnost) so bili tega veseli.

Neža Palčič, koordinatorica projketa #LIST in Stare Šole Litija je ob otvoritvi prostorov povedala: »Prodajalna je začela delovati in bo delovala predvsem s pomočjo lokalne skupnosti, sodelavci projekta pa bomo poskrbeli, da to ni in ne bo zgolj še ena trgovina z rabljenimi oblačili in predmeti.« Podarjenih oblačil in predmetov ne bodo zgolj prodajali, ampak bodo poskrbeli tudi za recikliranje v okviru različnih delavnic, ki jih bodo redno organizirali za partnerje projekta. Enkrat mesečno pa bodo delavnice kreativnega recikliranja ponudili tudi zunanjim uporabnikom in obiskovalcem prodajalne. Poleg tega bodo prostore ponudili tudi lokalnemu čevljarju in šivilji, s čimer želijo širšo litijsko skupnost nagovarjati k bolj trajnostnemu načinu življenja.

Že poznate delovni čas prodajalne Stara šola Litija in skupnostnega prostora? Obiščete jih lahko v torek, četrtek in soboto od 10. do 14. ure, v sredo in petek od 15. do 19. ure.

Trgovina bo svojo notranjo podobo nenehno spreminjala, se prilagajala novim rabljenim oblačilom in predmetom, ki bodo v prostore prihajali in odhajali. Tako bodo sodelavci projekta skrbeli za nenehno spreminjanje in zanimanje ob vsakem ponovnem obisku. Obenem pa bodo sodelavci projekta, med njimi se bodo kot prodajalci občasno preizkusili tudi učenci Podružnične šole za otroke s posebnimi potrebami Litija, obiskovalce rade volje povabili tudi na čaj v njihovo dnevno sobo. Tam bo priložnost za pogovor o kakovosti oblačil in izdelkov, ki jih ponujajo na policah in obešalnikih, o starih blagovnih znamkah, ki so polnile police za časa nekdanje držve Jugoslavije in lahko še danes odlično služijo svojemu namenu.

V okviru prodajalne Stara šola, ki se nahaja v Koblerjevi hiši v starem delu Litije je na voljo poleg skupnostnega prostora tudi prostor za čaj in klepet z obiskovalci v njihovi dnevni sobi.

Prostori projekta #LIST v sklopu katerega deluje trgovina, se nahajajo v starem mestnem jedru mesta Litija in jih starejši občani poznajo kot Koblerjevo hišo. Prostor, ki je bil v preteklosti pomemben za Litijo in je že tako poln zgodovine, bo prav o tej zgodovini pričal še naprej. V vsakem kotičku prodajalne lahko namreč obiskovalec najde skrite zaklade, ki so jih sodelavci projekta #LIST med prenovo našli na podstrešju in v kleti. Obenem so prostore obogatili tudi z drugimi predmeti, ki so jih v prostor prinesli od drugod in pričajo o bogati zgodovini kulturnega udejstvovanja lokalne skupnosti.

Otvoritve Stare šole Litija, prve prodajalne z rabljenimi oblačili in predmeti v litijski občini v okviru projekta #LIST (Litijski inkubator za skupnost in trajnost) je bila odlično obiskana.

Partnerski konzorcij, ki je preko vodilnega partnerja Zavoda KNOF so.p. uspešno kandidiral na razpisu za profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva, ki ga je razpisalo Ministrstvo za javno upravo, sestavljata še partnerja Društvo Lojtra in Klub litijskih in šmarskih študentov, s pridruženimi člani Občine Litija, Mestne skupnosti Litija, Razvojni center Srce Slovenije, ZLHT (Regionalno stičišče NVO, deluje pod okriljem Društva za razvoj in varovanje GEOSSa), Osnovne šole Gradec, društva Sožitje, Knjižnice Litija, Osnovne šole Litija, ZKMŠ Litija, Komunalnega podjetja Litija in Združenja socialne ekonomije Slovenije.

Del ekipe, ki sodeluje pri projektu #LIST (od leve proti desni) – Kaja Mlakar Agrež, Tina Trdin, Neža Palčič, in Danijela Sitar.

Otvoritev prodajalne je potekala v petek, 6. marca 2020. Kulturni program je povezoval Urh Props, zbrane obiskovalce pa so nagovorile Tina Trdin, predstavnica društva Lojtra, Danijela Sitar, predsednica Kluba litijskih in šmarskih študenotv, Kaja Mlakar Agrež, aktivistka in Neža Palčič, koordinatorica projekta #LIST in Stare Šole Litija. Kulturni program so oblikovali duet Pipalkar (Luka Vizlar, Anže Kristan) in duet Basoon (Vid Luka Narea, Anže Kristan), s skupnimi močmi so nastopili kot MP3 (Mission plaussible trio). Tanja Kristan je poskrbela za recitacijo izbrane poezije, haiku-je pa je z otroško iskrenostjo interpretirala Varja Kristan.

Otvoritev prodajalne Stara šola in začetek projekta #LIST (Litijski inkubator za skupnost in trajnost) so obeležili tudi z okroglo mizo o trajnostnih temah v lokalnem okolju.

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...