STILSKA PREOBLEKA STOLOV
21 februarja, 2020

Sem Pija Povše mlada bodoča podjetnica, ki svojo podjetniško idejo razvijam v inkubatorju Poslovne Skupnosti Knof, saj le-ta deluje na področju trajnostnega načina življenja. Kot večini tudi meni ni vseeno za naš planet Zemlja na katerem živimo. Zato sem se odločila, da grem v posel, s katerim bom pripomogla k zmanjšanju kupičenja smeti. Stvari, predvsem oblačila, popravim ali jih predelam za ponovno uporabo, med drugim tudi preoblečem stole, katerih blago je obrabljeno, popackano, strgano,… ter tako poskrbim, da jih ne zavržejo. 

En stol vsebuje nekaj kilogramov železa, ki v naravi ne razpade. Plastiko, ki razpada nekaj tisoč let ter tekstil. Tekstilna industrija pa je že tako druga največja onesnaževalka, takoj za naftno industrijo. Za samo eno majico porabijo 2200 litrov vode. Odgovorna je za 20% odpadnih voda ter 10% izpustov toplogrednih plinov.

Po teh raziskavah sem se odločila, da tudi jaz prispevam delež k izboljšanju našega planeta, s tem da preoblečem stole iz ohranjenih yeans-kavbojk, hlač,….

Rabljene hlače razrežem, naredim kroj in zašijem. Da so šivi bolj trdi in moj končni izdelek dolgotrajno uporaben, naredim tudi zunanji šiv. Ko imam preobleko narejeno, stol razstavim, odstranim obrabljeno oz. dotrajano staro blago ter s posebnim spenjačem pritdim sešito preobleko. Stol sestavim nazaj v prvotno obliko.

Stol lahko na željo stranke preoblečem tudi z njenimi oblačili, ki jih nima namena več nositi. Na izbiro je kvadratast ali pa črtast vzorec.

Vesela sem ker nismo samo posamezniki tisti, ki smo trajnostno ozaveščeni temveč je vse več tudi podjetij in javnih ustanov, ki ravnajo odgovorno. Tako se je pred kratkim na KNOF obrnila OŠ Mihajla Rostoharja iz Krškega. V “popolno preobrazbo” sem dobila stole, ki so jih pri pridnem učenju “zgulili” in so potrebovali novo preobleko. Tako smo skupaj rešili stole pred kosovnim odpadom še za vrsto let.

Kontakt: @pia_modnaoblikovalka

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...