ZERO WASTE SI LAHKO PRIVOŠČI VSAK
4 februarja, 2020

Ste že slišali izraz, da se odlagališče začne v supermarketu? In to je popolnoma res. Vse je zavito v plastiko, ki jo je težko reciklirati. Tudi preproste stvari, ki jih potrebujemo vsak dan, na primer toaletni papir, so zapakirane v plastiko. To pakiranje velikokrat ni samo enojno, ampak je stvari »potrebno« večkrat zaviti, da izgledajo čim lepše. Tega nikakor ne maramo, zato v naši trgovini Stara šola v Krškem poskušamo na »zero-waste« oddelku našim kupcem ponuditi čimveč stvari brez nepotrebne plastične embalaže – ponujamo glavnike, krtače, zobne ščetke, vložke, čistila,… manjkala pa nam je najbolj preprosta stvar – toaletni papir.

0,33€ za rolico toaletnega papirja? Da, popolnoma resnično! Preberite kako 🙂

Na srečo je bil prav toaletni papir tudi ena od prvih uspešnih zgodb trgovine Rifuzl iz Ljubljane. S Palomo, največjo tovarno papirne galanterije iz Slovenije, so lansirali njihov najboljši toaletni papir, pakiran v preproste kartonske škatle. Ker smo o tej slovenski pridobitvi slišali tudi v Krškem, smo  takoj pregledali, kaj sploh Paloma ponuja in se navdušeni dogovorili za sodelovanje.

Zakaj nam je ta artikel tako všeč?

  1. Tako pakiranje ima nedvomno pozitiven vpliv na okolje – nima popolnoma nič plastične embalaže, zato okolja ne dodatno obremenjujemo. Poleg tega je Paloma domače, slovensko podjetje, prevoz je minimalen in izdelek prepotuje le kratko pot do nas.
  2. V podjetju Paloma takšen način pakiranja opravljajo težko zaposljivi ljudje iz invalidskega podjetja Paloma PIS, zato smo z nakupom takšnega toaletnega papirja tudi družbeno odgovorni.
  3. In še najpomembnejše: CENA – zelo smo se bali, da bo takšen toaletni papir dražji od običajnih, saj za tako vrsto pakiranja podjetja žal potrebujejo dodatne zmogljivosti. Vendar vam lahko z veseljem sporočimo, da je cena takšnega pakiranja celo malo nižja od primerljivega toaletnega papirja, pakiranega v plastično embalažo.

IZRAČUN: cena primerljivega toaletnega papirja podjetja Paloma se v večjih trgovinah v pakiranju 10 rolic prodaja med 3,5€ in 4€, kar pomeni 0,35 do 0,40€ na rolico. V Stari šoli Krško pa se toaletni papir prodaja v še večjem paketu, ki vsebuje 24 rolic in sicer za 8€ oz. 0,33€ na rolico!

Nad take vrste pakiranjem so navdušeni tudi naši kupci, ki se vse bolj zavedajo problematike onesnaževanja okolja. Take majhne in preproste spremembe nam dajejo veliko motivacije za nadaljnje delo, nasmeh na obrazih zadovoljnih kupcev pa spodbudo za iskanje novih zero waste izdelkov. 

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...