Usposabljanje Pomočnik izdelovalca oblačil na Knofu
28 januarja, 2020

Če ste se spraševali, kaj se je v času med 5. novembrom 2019 in 23. januarjem 2020 trikrat tedensko v dopoldanskem času dogajalo v učilnici za trgovino Stara šola, boste zdaj dobili vse odgovore. Težko nas je bilo ne opaziti, udeleženke so bile zelo temperamentne mlade punce iz naselja Kerinov grm.

V sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje smo za brezposelne izpeljali 150 urno neformalno izobraževanje Pomočnik izdelovalca oblačil, ki je obsegal 23 ur teorije, ostalo pa je bilo praktično delo. Program je bil sestavljen iz treh modulov: Poznavanje tekstilstva, Preoblikovanje tekstilij in enostavni tekstilni izdelki ter Vzdrževanje tekstilij. V program se je na začetku vključilo osem udeleženk, pet udeleženk pa je usposabljanje tudi uspešno zaključilo.

Ko smo pričeli s praktičnim delom, se je zelo hitro pokazalo, da moje dosedanje metode in tehnike podajanja znanja šivanja v tej skupini ne bodo delovale in da bom morala uporabiti drugačne, nove pristope. Učenje šivanja je potekalo tako, da je vsaka udeleženka na svojem stroju šivala, najprej različne vajenice, potem pa vedno zahtevnejše izdelke. Tako smo med drugim izdelale etui, torbo, ozko krilo, gumico za lase, vrečko z vrvico, mehko igračko, majico s patenti, kratke hlače, še eno krilo, črne pajkice in kreativno smo popravljale različna oblačila. Ker so bile vse udeleženke brez predznanja šivanja, so se najprej naučile napeljati sukanec in uravnati napetost niti, učile pa so se tudi natančnosti , vztrajnosti in potrpežljivosti. Z Jožico Arnšek iz Večnamenskega romskega društva Drom sva skoraj ves november skupaj reševali zastoje strojev in potem je delo lepo steklo. Pri spoznavanju lastnosti tekstilnih surovin smo si s tehniko mokrega polstenja izdelali milo v volnenem ovoju. Zelo zanimiva je bila tudi delavnica sitotiska, kjer smo majice, ki smo jih sami sešili, estetsko nadgradili z različnimi barvnimi motivi, z uporabo šablon pa smo si izdelali še unikatno potiskano blago, iz katerega smo naslednji dan šivali peresnice.

Ko me je Klara na koncu izobraževanja vprašala, če bi si lahko izposodila šivalni stroj za domov, sem vedela, da je cilj tega usposabljanja dosežen.

               

Hvala Maji in Sandri za štručke, Mojci za pomoč pri reševanju problemov, trgovini Stara šola pa za šiviljski predelavi namenjena oblačila in potrpežljivost zaradi prepiha.

»Adijo, učiteljica, se še kaj vidimo«, so ob odhodu rekle punce in sploh niso opazile, da so bile tudi one moje učiteljice.

Ina Čebular

Odgovorna lesena svečka

Odgovorna lesena svečka

"Tebi v spomin poklanjam svečko, hkrati pa mi plamen gori tudi v srcu, ker naredim dobro delo."...