5 dejstev o socialnem podjetništvu - so. p.

"Socialna podjetja se lotevajo tudi tistih poslov, ki klasičnim podjetnikom ne dišijo, saj ne prinašajo velike dodane vrednosti na zaposlenega. V socialnem podjetju smo zadovoljni, če zaposleni ustvari vsaj takšno vrednost, da pokrije svojo plačo in stroške. Kljub temu, da ni dodane vrednosti v denarju, pa je dodana vrednost družbi in okolju velika."

 

5 najpomembnejših dejstev o socialnem podjetju:

1. Socialno podjetje (so.p.) je status, ki ga pridobi nova ali obstoječa pravna oseba (društvo, zavod, neprofitni d.o.o., dejansko skoraj vse oblike razen s.p.).

 

2. Zavod in društvo lahko poizkusita brezplačno pomoč za pridobitev statusa poiskati na svojem regionalnem stičišču za NVO ali centralnem CNVOS. Če imate D.O.O. boste morali za pridobitev statusa žal poiskati notarja, saj preko brezplačne e-VEM točke po naših informacijah takšna sprememba ni mogoča. Morda bo tole pomagalo.

 

3. Če pridobite status socialnega podjetja ne prejmete nobenih "avtomatskih" subvencij. Tudi v nadaljnje bo menda veljajo, da status so.p. ne bo pogoj za prijavo na razpise, bo pa eden izmed zavez ureditev statusa, če boste pridobiti določena sredstva na razpisih za spodbujanje socialnega podjetništva.

 

4. Socialno podjetje je neprofitno, kar pa ne pomeni, da ne sme prodajati. Nasprotno, mora prodajati določene storitve ali izdelke, saj je v prvi vrsti podjetje, ki pa prinaša prednosti tudi za širše okolje, družbo ali prihodnje rodove. Tudi subvencije so mišljene bolj kot pomoč pri zagonu, saj mora imeti socialno podjetje jasno vizijo, kako bo preživelo na trgu po koncu financiranja.

 

5. Veliko več je socialnih podjetij kot si mislite, saj večina nima pridobljenega statusa. Skupen jim je način bolj odprtega, inovativnega in vključujočega razmišljanja ter delovanja, povezovanja, sodelovanja. To je dobro tako za vas, ki razmišljate, da bi tudi uradno postali so.p., dobro pa je tudi za vse nas, saj to pomeni, da gre svet na bolje :)

 

Avtorske pravice © 2018 Podjetna skupnost KNOF Posavje - socialno podjetništvo z učinkom. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.