Mednarodne izmenjave

"Ne-študijske mladinske izmenjave so dober način za poceni potepanje po Evropi."

Mednarodne mladinske izmenjave so namenjene mladim med 15. In 28 letom, da bi se povečala njihova zavzetost in vključevanje v oblikovanje ter upravljanje družb. S tem se tudi spodbuja evropsko državljanstvo, pripadnost Evropi, mobilnost mladih, neformalno izobraževanje, ustvarjanje mednarodnih prijateljstev, poznanstev, vez...

Veliko večino stroškov financira Evropska komisija, v okviru programa Mladi v akciji. Dejansko na koncu plačaš le 30% potnih stroškov (max okoli 100 EUR, ponavadi manj kot 50 EUR).Izmenjava izgleda nekako takole:

1. Najprej izberemo udeležence, ki bodo sestavljali našo skupino. Eno skupino v povprečju sestavlja 5 ljudi (lahko tudi od 4 do 7 ljudi).

2. To skupino pošljemo v tujo državo, kjer se bo srečala z ostalimi skupinami iz drugih držav. Izmenjave lahko potekajo tudi v Turčiji, ponavadi pa po državah EU. S potovanjem vred trajajo od 6 do 21 dni, ponavadi okoli 10 dni.

3. V program izmenjave je vključeno odkrivanje še neodkritih lepot in krajev, spoznavanje različnih sodelujočih držav preko njihove tradicije (glasba, ples, hrana, pijača, navade), navezovanje novih prijateljstev, spoznavanje drugih kultur, vrednot in načina življenja vrstnikov iz drugih evropskih držav. Na izmenjavi se poglablja tema, ki je določena vnaprej (foto, video, glasba, šport, mediji...) in nanjo potekajo različne delavnice, aktivnosti, igre, kulturni večeri. Seveda ima vsaka skupina tudi predstavitev svoje države in tako si hitro razširiš svoje znanje in pokažeš svojo državico drugim.

4. Ostane tudi nekaj prostega časa za samostojno odkrivanje in raziskovanje mesta ter njegovih znamenitosti.

Še vsak, ki je bil na mednarodni izmenjavi mu je bilo zakon! Res je hudo in nepozabno doživetje, ustvariš si prijateljstva po celi Evropi, obiščeš nove kraje, spoznaš nove ljudi, različne kulture, pridobiš ogromno neformalnega znanja, se naučiš geografije, jezikov,… Ta izkušnja vpliva na razumevanje in spoštovanje drugačnosti, razvoj tolerance in širjenje naših obzorij. Konec koncev pa se tudi naučiš bolj ceniti Slovenijo, ko se vrneš, ker uvidiš naprimer, da pa le nimajo vse države obenem morja, gora, jam, lepih rek, živozelene pokrajine, čistega okolja, četudi so 30-krat večje od naše "kokoške" :)
Vseskozi dobivamo na društvo razna povabila na izmenjave, zato se le brž vključi v bazo kandidatov za udeležence, da te lahko vključimo v naslednjo. To storiš tako, da izpolniš prijavnico in jo pošlješ na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Do danes je KNOF poslal že več kot 60 udeležencev na Poljsko, Turčijo, Romunjo, Armenijo in Litvo.

Avtorske pravice © 2018 Podjetna skupnost KNOF Posavje - socialno podjetništvo z učinkom. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.